ŠEFICA DORH-A: Ne radimo pod utjecajem vlasti – opet ćemo dići optužnicu za Agrokor

Državno odvjetništvo (DORH) održava konferenciju za novinare na kojoj govore glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Vanja Marušić.

– Kao glavna državna odvjetnica čvrsta sam i odlučna u namjeri da se razina odgovornosti u DORH-u podigne na višu razinu. Neki smatraju da se prljavi veš treba prati u svom dvorištu iza zatvorenih vrata. Suprotno tome, ja misli da o tome možemo i trebamo otvoreno progavarati i da kao DORH možemo i želimo pokazati svima da smo spremni otvoreno razgovarati, otkrivati, ali i rješavati probleme u vlastitoj kući. Upravo ovo osporava sve teze koje se provlače kroz medije i javnost, da DORH i USKOK funkcioniraju pod utjecajem vlasti. Kategoričko odbijam svaku takvu optužbu, rekla je Hrvoj-Šipek.

– Kad pogledam primjedbe i tko sve plasira objede na račun DORH-a, to su osobe koje zastupaju okrivljenike ili pripadnici pojedinih skupina koji imaju političke ili druge interese. Mene su davno učili, prije nego pogledaš što se govori, pogledaj tko govori, rekla je, kako prenosi HRT.

– Nakon jučerašnjih uhićenja postalo je jasno da moramo povući optužnicu u slučaju veliki Agrokor, ali to ne znači da je DORH odustao od optužnice za Agrokor. Opet ćemo ju podići kad se predmet očisti od onog što je radila bivša tužiteljica. Svi znaju što bi se dogodilo da to nismo napravili. Da dođe do pravomoćne presude, to bi bila osnova za ponovno pokretanje postupka, to bi bila blamaža za DORH. Ovo nije ni blamaža ni poraz DORH-a. Insinuacije da se to radi zbog vještaka Kemala Ismaila su neosnovane, dolaze od osobe koja brani okrivljenu u oba postupka – rekla je Hrvoj-Šipek.

– Znam da vas je iznenadila jučerašnja akcija koju je započeo USKOK, a koja će danas dobiti epilog na istražno ročištu, u kojoj je jedna od okrivljenih osoba bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, rekla je Hrvoj-Šipek i dala riječ Vanji Marušić.

Ravnateljica USKOK-a rekla je da su nova saznanja i novi dokazi koji su prikupljeni tijekom istrage slučaja Janaf doveli do jučerašnjih uhićenja.

– U 16 sati je zakazano istražno ročište, predložen je istražni zatvor za sve uhićene, vidjet ćemo epilog. Ja smatram da će biti sukladno prijedlogu koji je obrazložen, rekla je kratko Marušić.

Afera Softver i uhićenje Gabrijele Žalac

“U javnosti se polemizira i različito tumače dosadašnja priopćenaj Ureda i moja izjava. Sve što sam rekla u izjavi i što je priopćeno, ostajem kod toga u cijelosti. Objasnila bih sad neke detalje i otvorena pitanja. Točno je da USKOK otvorio ovaj predmet i to ne temeljem kaznene prijave, nego temeljem medijskih. USKOK je provodio opsežne višemjesečne izvide tijekom kojih je pribavljena dokumentacije, uzete su izjave od 30-ak osoba, sama dokumentacija Ministarstva, radi se o opsežnim materijalima, samo oni dokumenti iz Ministarstva imali su 3000 stranica. Opsežni višemjesečni izvidi. Ono što je rečeno da nije donesena meritoran odluka u predmetu je točno. STemeljem svih provjerenih informacija i opsežnih izvida nije se bio u tom trenutku bio prikupio dostatan stupanj sumnje za otvaranje istrage”, rekla je Marušić.

“Sad se u javnosti raspravlja je li neki predmet živ ili mrtav. No, mrtvi predmeti su samo oni koji su okončani ili pravomoćnom presudom ili obustavljanjem istrage. Ovaj predmet i svi drugi na kojima se radi su se mogli obnoviti bilo kojom novom informacijom. Ali temeljem svih informacija, izjava, dokumentacije, nije se moglo prikupiti dovoljno dokaza da bi se došlo do osnovane sumnje. Sve to je dostavljeno Uredu europskog javnog tužitelja”, dodala je te naglasila da nije bilo zataškavanja.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!