ŠEF LIJEČNIČKE KOMORE: Pozvali smo u pomoć umirovljene liječnike – situacija je vrlo ozbiljna

“Na zamolbu ministra Vilija Beroša uputili smo poziv umirovljenim kolegama koji su još članovi komore, kako bi se, ako to mogu, stavili na raspolaganje i ako bude potrebe, da se aktiviraju u zdravstvenim ustanovama”, rekao je gostujući na N1 televiziji Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Naglasio je kako je situacija vrlo ozbiljna i da je poziv upućen u subotu rano poslijepodne, a do sada se javilo 15 kolega.

“Očekujem da oni koji mogu se stave na raspolaganje”, rekao je Luetić, koji je na pitanje je li predviđeno da idu na prve linije, odgovorio:

“Svojom dobi oni spadaju u rizičnu skupinu. Jučer je bilo oko 200 zaraženih liječnika, te 500 u samoizolaciji, i njih treba zamijeniti u svakodnevnom radu – vizite, rad u ambulantama…”.

Rekao je i kako je lakše naći prostor i staviti krevet, no za skrb o pacijentu trebaju i liječnik i sestra.

“Ako se broj od 730 poveća četiri puta, sigurno će biti još manje zdravstvenih djelatnika na raspolaganju. Nije isto skrbi li tim liječnika i sestara o pet, deset ili pedeset pacijenata”, kazao je Leutić za N1 i dodao:

“Više od 500 umirovljenih liječnika već radi u zdravstvenom sustavu, pola u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a pola u bolnicama. Ovih 1000 umirovljenih liječnika koji su kontaktirani ako se javi njih 100 ili 200, velika je to pomoć”.

Komentiraj