SDP TRAŽI PREDSJEDNIKA: Nakon Tonina Picule i Ranka Ostojića u trci i Domagoj Hajduković

domagoj hajduković

SDP se nakon izbornog poraza okreće unutarstranačkim izborima. Zasad će u utrku za šefa stranke trojica kandidata – Ranko Ostojić, Tonino Picula i Domagoj Hajduković.

Predsjedništvo stranke sastat će se sutra kako bi pokrenulo cijelu proceduru, a datum izbora novog čelnika stranke potom odrediti Glavni odbor, najkasnije iduću subotu.

Nakon odluke Zorana Milanovića da se neće kandidirati za šefa SDP-a, ambiciju za tu poziciju prvi je javno objavio Ranko Ostojić. Uz jedinstvo i stabilan SDP, glavni cilj mu je i jasan stav prema antifašizmu, kaže za MS.

‘Nikakvi pučevi, izvanredno stanje. Mislim da to zaista nije potrebno i time bi na neki način izbjegli i bilo kakvo lutanje koje bi onda dovelo do toga da se SDP ne prepoznaje kao socijaldemokratsku stranku. To podrazumijeva i vrlo jasan stav oko antifašizma koji ne predstavlja polaganje vijenaca na spomenike partizanima, već se to živi svaki dan. Trebamo se vratiti iskonskim stvarima. A to je jednakost, solidarnost, pravda i mislim da time možemo učiniti bolji SDP‘‘, poručuje Ostojić.

Danas je kandidaturu objavio i Tonino Picula. Za MS otkriva da je u odluci prevagnula izuzetna podrška s terena. Spreman je povući za puni zaokret SDP-a i naravno očekuje pobjedu. ‘‘Kao dugogodišnji član SDP-a želim pomoći da moja stranka predvodi demokratske procese i potiče razvoj Hrvatske. Osobno nikada nisam izbjegavao odgovornost spram svoje stranke, a pogotovo ne sada kad je u teškim trenucima. Izgubljeni su još jedni parlamentarni izbori. Mislim da je to doista prilika da se stranci vrati sve ono što je stranka dugo godina meni pružala. Prije svega SDP je moja politička kuća i nikako mi nije svejedno u kakvom je stanju‘‘, kaže Picula.

Podršku Picula neće imati u drugom potpredsjedniku Zlatku Komadini. Nakon što je proljetos neuspješno oponirao Milanoviću, Komadina je odlučio da neće u ovu unutarstranačku utrku. Zasad ne otkriva svog favorita, tek poručuje ovo su izbori za budućnost SDP-a, a ne Milanovićeva nasljednika.

‘Što se kandidature tiče, bio sam kandidat. A kandidirao sam se zbog SDP-a, ne zbog sebe. Kandidata sada ima i drugih, a biti će ih još. Hoću li koga podržati? Hoću, ali ne danas. Iz jednostavnog razloga. Izbore u SDP-u ne doživljavam po sistemu sjaši Kurta da uzjaši Murta‘‘, slikovit je Komadina.

Komadina je komentirao i izjavu Picule da bi stranku vodio iz Bruxellesa. Glavni grad Hrvatske je Zagreb, a ne Bruxelles, poručio je europarlamentarcu. Picula nije iznenađen ovakvom reakcijom koja je kaže legitimna.

‘‘Raduje me svaka podrška, kao što naravno razumijem svačiju ambiciju. Volio bih da Ostojić i ja nismo jedini kandidati za čelno mjesto u SDP-u, da se javi još ljudi da taj proces izbora novog predsjednika ili predsjednice doista bude u punom smislu demokratski. Jer mi nismo, znate, kao neke stranke, gdje važi načelo jedan član, jedan glas, jedan kandidat‘‘, kaže Picula aludirajući na HDZ.

Nakon Ostojića i Picule ulazak u utrku kao treći kandidat objavio je i Domagoj Hajduković, čiju najavu kandidature možete pročitati na Facebooku.

Tko će nakon ere Zorana Milanovića preuzeti kormilo SDP-a članovi bi trebali odlučiti u studenom.

[fb_pe url=”https://web.facebook.com/dhajdukovic/posts/10153904133554786?pnref=story” bottom=”30″]

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!