SDP-ov SAVJET ZA RATNE VETERANE: Inu je HDZ prepustio Mađarima kada je naloženo braniteljima da prodaju svoje udjele

Zbor udruga veteranskih postrojbi, jedna od oko 1300 udruga iz Domovinskog rata, oglasila se ponukana recentnim događajima oko pljačke preko milijarde kuna iz Ine. Tim povodom ustvrdili su, između ostalog, da se hrvatski branitelji nisu borili za ovakvu Hrvatsku i da su za ovakvo stanje u državi podjednako krivi HDZ i SDP.

Voditelj SDP-ovog Savjeta za ratne veterane Vinko Kovačić istaknuo je da za prvu tvrdnu imaju apsolutnu podršku, no druga je gruba manipulacija činjenicama.

“U prvom danom intervjuu prije 17 godina doslovno sam kao razlog svog političkog angažmana naveo njihovu tvrdnju zbog koje su osjetili potrebu izaći u javnost. Ali, o ovoj drugoj njihovoj tvrdnji da su podjednako odgovorni i krivi HDZ i SDP za stanje u državi s naglaskom na pljački u Ini, imam suprotno mišljenje koje ću potkrijepiti lako provjerljivim činjenicama. Podsjetimo se, “zapovjedna” odgovornost neosporno je utvrđena za transakciju kojom je prodana Ina. Tadašnji predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader zapovjedio je to svojoj ministrici branitelja i predsjednici Fonda hrvatskih branitelja Jadranki Kosor, u čijem je portfelju bilo 7% udjela ratnih veterana. To potvrđuje izjavom na svom suđenju bivši ministar u istoj Vladi Damir Polančec.

Uz gore navedene, glavni operativci koji su u ime ratnih veterana prodali njihove udjele bili su ispred Vlade Josip Đakić i Ivan Branšić, a u ime ratnih veterana pokojni general Đuro Dečak, pokojni Tomislav Merčep, Ivan Posilović i Petar Lovrić. S tih 7% udjela Mol je dobio prevagu potrebnu za upravljanje Inom. S obzirom da su ove činjenice koje je u svom priopćenju Zajednica udruga veteranskih postrojbi propustila navesti, sumnjam u dobronamjernost istog. Tim prije što je ova Udruga imala jednu od vodećih uloga u prosvjedima u Savskoj 66.

Sada kada je bjelodano da su za pljačku u Ini odgovorne i sumnjiče se osobe koje su članovi HDZ-a i pitanje je do koga će još u HDZ-u istraga doći, ova veteranska udruga izlazi s priopćenjem u kojem izjednačava odgovornost SDP-a i HDZ-a za de facto najveću HDZ-ovu pljačku u povijesti. Ovakav pokušaj prebacivanja odgovornosti je gruba manipulacija istinom.

Možda promijenimo mišljenje o namjerama ove Udruge ako se odluče za prosvjed ispred Vlade, HDZ-a ili bar ispred Ministarstva hrvatskih branitelja. Bilo je za to u ovih 6 godina puno razloga. Ili su oni spremni prosvjedovati samo onda kad “nenarodna” Vlada dobije povjerenje građana?“, rekao je Vinko Kovačić, voditelj SDP-ovog Savjeta za ratne veterane.