SDP O UMIROVLJENICIMA: Žive ispod razine dostojanstva, povećat ćemo prosječne mirovine na 750 eura

Saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković obilježili su danas Međunarodni dan starijih osoba. Tom prilikom su poručili da umirovljenici žive ispod razine dostojanstva, a da je cilj SDP-a mirovine povećati na 750 eura.

Priopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti.

“Saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora i zamjenik varaždinskog gradonačelnika i predsjednik gradske organizacije Miroslav Marković prisustvovali su danas SDP-ovom obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba. Pritom su istaknuli da su svjesni kako umirovljenici trenutno žive. – Nažalost, nije novost da hrvatski umirovljenici žive ispod granice dostojanstva. Mnogi si nažalost jedva mogu priuštiti hranu.

Cijene su u Hrvatskoj rasle u prosjeku 25 % i više. Cijene hrane rasle su 35% i više, a znamo kakve su mirovine. Prema standardu kupovne moći, četvrta smo najlošija zemlja u EU, a u riziku siromaštva u Hrvatskoj je gotovo 33% osoba starijih od 65 – rekla je Barbara Antolić Vupora i dodala je da je jedino rješenje i prioritet SDP-a povećati mirovine i omogućiti dostojanstven život umirovljenika. – SDP će prosječnu mirovinu povećati na 750 Eura ili 5.600 kuna. To je nominalno povećanje od 50%. Usporedbe radi, spomenimo da je trenutno prosječna mirovina oko 500 eura. Mjera će se provesti postepeno kroz usklađenja, gdje se u 100%-tnom iznosu uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća i rasta cijena te trajnog povećanja.

HDZ je u kampanji „Vjerodostojno“ umirovljenicima obećao dizati mirovine prema 60% iznosa plaće, a napravili su suprotno: u sedam godina na vlasti, HDZ je mirovine srušio sa 43,1% na 41,6% plaće – rekao je Miroslav Marković i dodao da je ova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i povećala božićnice umirovljenicima, uvela besplatni javni prijevoz i subvencioniranje računa za odvoz otpada, ali i već drugu godinu organizira besplatan jednodnevni izlet na more umirovljenicima s nižim mirovinama. Voljeli bi da možemo i više, ali želimo da naši umirovljenici znaju da mi brinemo o njima – završio je Marković.”