SAVJETNIK ZELENSKOG: Ukrajina će pregovarati s Rusijom tek kad ruske snage napuste ukrajinski teritorij

Dok se diljem Ukrajine vode borbe, oči su uprte u grad Herson u kojem se očekuje odlučujuća bitka.

Izvor: Media servis

Iz Kijeva je još jednom stigla potvrda da nemaju namjeru sjesti za pregovarački stol dok se Rusi ne povuku, a postoji mogućnost da će pregovore o strateškom nuklearnom oružju održati Rusija i SAD i to prvi put od početka rata.

Herson se priprema na moguće žestoke borbe. Iz grada je isplovio posljednji trajekt s evakuiranim stanovnicima. I ukrajinske i ruske trupe gomilaju se u samom gradu i oko njega, iako ruska strana uvjerava da se povlači, za što Ukrajina tvrdi da je lažno uvjerenje te da se pripremaju na ulične borbe. Ukrajina se istovremeno priprema za nove napade na energetsku infrastrukturu dok su milijuni ljudi i dalje bez struje.

Prvi čovjek Ukrajine Volodimir Zelenski naglašava kako su spremni odgovoriti na ruske napade, a u tome će im zasigurno pomoći pristigli moćni američki raketni sustavi NASAMS.

“Dobili smo i nove sustave koji značajno jačaju našu protuzračnu obranu. Zaštita ukrajinskog neba, naravno, nije stopostotna, ali postupno se krećemo prema svom cilju. Od danas možemo reći da je nedavna eskalacija ruskog raketnog i bespilotnog terora rezultirala samo odgovorom svijeta – novom pomoći Ukrajini. Učinit ćemo sve da se što više zemalja pridruži ovoj pomoći.”

Ukrajina je potvrdila da se njezina pozicija o pregovorima s Rusijom nije promijenila te tvrdi da ju saveznici nisu zamolili da krene u pregovore. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je za Radio Svobodu rekao da će Ukrajina pregovarati s Rusijom tek kad ruske snage napuste cijeli ukrajinski teritorij, uključujući i područja koja je okupirala 2014. godine.

A uskoro bi se mogli održati prvi nuklearni pregovori od početka rata u Ukrajini između Rusije i SAD-a, objavio je ruski list Kommersant. Lokacija pregovora još nije poznata, a spominje se Bliski istok s obzirom da Moskva više ne vidi Švicarsku, tradicionalno mjesto održavanja, kao dovoljno neutralnu nakon što je uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine.