SAVJETNIK PREDSJEDNIKA: U budućnosti bismo mogli imati veliku sušu

Suše, manjak kiše i visoke temperature koje su obilježile prošlu godinu, ali i rekordno topla zima kojoj trenutno svjedočimo uzroci su klimatskih promjena.

Posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac za Media servis je istaknuo kako ulazimo u razdoblje kada će biti naglih promjena i ekstremnih situacija. Poručio je da dugi niz godina stručnjaci upozoravaju da povećanje upotrebe fosilnih goriva dovodi do klimatskih promjena, ali dosad se nije pronašlo rješenje.

“Svi napori međunarodne zajednice, prvenstveno mislim na klimatske konferencije, kao što je bila zadnja u Egiptu, nisu dale željeni rezultat, nisu dale čvrst i jasan međunarodni sporazum i konsenzus kako će se smanjiti potrošnja fosilnih goriva, odnosno kako će se smanjiti emisija stakleničkih plinova. Dokle god se to ne dogodi, bit ćemo svjedoci sve gorih poremećaja u klimi i takav scenarij može voditi do katastrofalnih promjena.”

Ističe da se mora postići međunarodni sporazum, ali to nije nešto što može postići samo Hrvatska ili Europska unija, već je nužno postići zajednički sporazum. Najveći su zagađivači velike zemlje, poput SAD-a, Kine, Rusije, Indije te dok oni ne dođu do zajedničkog konsenzusa, upozorava da neće biti pozitivnih promjena. U budućnosti ćemo svjedočiti pogoršanju vremena, tučama i sušama, poručio je, a pitanje je i kakva će biti ljeta.

“Već smo ove godine vidjeli kako dolazi do smanjenja proizvodnje električne energije zbog manje vode u rijekama, kako dolazi do manjka vode u već sad dobrom dijelu Hrvatske. U daljnjoj budućnosti bojim se da ćemo imati veliku sušu, primjerice u Slavoniji, dizanje razine mora, ulazak mora u dolinu Neretve s potencijalno katastrofalnim posljedicama za tamošnju poljoprivredu.”

Naglasio je da se puno lošijih scenarija može dogoditi i na to se treba pripremiti.

“Ono što Hrvatska treba raditi u ovom trenutku i u sljedećem razdoblju brzo je prilagoba na klimatske promjene. Dakle, vidjeti kako ćemo sanirati priču oko dizanja razina mora, kako osigurati dovoljnu količinu pitke vode, kako ćemo navodnjavati poljoprivredne površine, to je ono što se mora i treba.”