SAT ZA PLANET ZEMLJU: Gase se svjetla u 7.000 svjetskih gradova

ruke, planet, zemlja

I ove godine se večeras gase svjetla po cijelom svijetu za planet Zemlju. Jubilarnu desetu akciju organizira globalna inicijativa za zaštitu prirode, a uz sedam tisuća gradova u nju je uključen i Zagreb.

“Cilj je podići svijest o štetnosti klimatskih promjena i shvatiti da moramo početi djelovati danas, sada, odmah i svi zajedno. Poslovni sektor, institucije, nevladin sektor i pojedinci jer u protivnom i sami ćemo postati dijelom ove najveće prijetnje današnjice jer klimatske promjene su upravo to”, rekla je Petra Boič Petrač iz organizacije.

Akcija je prije desetljeća krenula u Sydneyu, ali se ubrzo proširila po cijelom svijetu, kaže Petra Boič Petrač iz organizacije. Ove godine u njoj sudjeluje čak 60 hrvatskih gradova.”Prvi put u povijesti obilježavanja ovog dana sudjeluje ovoliki broj gradova. Gasimo svijetla najvažnijih znamenitosti, dakle od dubrovačkih zidina preko splitske rive, Dioklecijanove palače, Pulske arene sve do Zagrebačke katerdale”, rekla je Petra Boič Petrač iz organizacije.

U akciju se jednostavno uključiti, dovoljno je ugasiti svjetla po našim domovima.”Mogu otići u neko od središta svoga grada koje će toga dana biti u mraku. U Zagrebu, uz Zagrebačku katedralu koju gasimo već četiri godine bit će i Europski trg, zagrebački kolodvor, Trg kralja Tomislava, Medvedgrad koji već nekoliko godina tone u mrak

U mraku će biti i neke od najpoznatijih svjetskih lokacija.”Velik broj znamenitosti sa svih kontinenata bit će u mraku večeras kao što su: Eiffelov toranj, središte New Yorka, Los Angelesa, Power Bridge u Londonu, egipatske piramide, rimski koloseum”, rekla je.

Klimatske promjene su od prve održane akcije do danas postale tema o kojoj se srećom sve više priča i problem kojim se ljudi puno više bave.

Organizatori “Sata za planet Zemlju” podsjećaju da i u svakodnevnom životu možemo pomoći u očuvanju prirode.”To mogu biti neke male stvari od vožnje bicikle umjesto automobilom ili umjerena vožnja automobilom kako bi manje ispušnih plinova otišlo u zrak jer sve to utječe na klimatske promjene” zaključila je Petra Boič Petrač iz organizacije.

Svjetla za planet zemlju gase se večeras od 20,30 do 21,30.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!