SAŠA LEKOVIĆ: Položaj novinara u Hrvatskoj nije bio gori ni 90-ih – na europskom smo dnu!

Podijelite članak

saša leković, hnd

Stanje u novinarstvu i slobodi medija u Hrvatskoj nikada nije bilo gore. Po tom pitanju padamo na svim ljestvicama, a u EU smo na samom dnu.

Piše: Andrea Barać (Media servis)

Pale se tiskovine, vrijeđaju se i napadaju novinari, ukidaju se dugogodišnje političke emisije, a razlog svemu tome jest što ne postoji politička volja da se situacija popravi. Stoga novinarima preostaje izaći na ulice. Ideal potpune slobode medija ne mogu dokučiti ni zemlje gdje ima manje problema s pritiscima na novinare i pokušajima politike da utječe na rad medija, no Hrvatska je prema svim međunarodnim izvještajima jako loše plasirana po tom pitanju.

U EU svrstani smo uz bok Poljskoj i Mađarskoj kao zemlja s najslabijom medijskom slobodom. Ukidaju se emisije zbog ‘nepodobnosti‘, pale se tiskovine, a novinari trpe verbalne i fizičke napade, zbog čega su primorani izaći na ulice. Tako je zbog ukidanja emisije ‘Hrvatska uživo‘ nakon 14 godina emitiranja na inicijativu HND-a organiziran prosvjed ‘Javna televizija za sve‘.

Stanje nikada nije bilo lošije u zadnjih 20-ak godina, rekao je za Media servis predsjednik HND-a Saša Leković.

“Sada je situacija čak gora negu u 90-ima. Naravno ne u svim aspektima jer znamo da su se u ratu u 90-ima masovno otpuštani ljudi srpske nacionalnosti i drugi nepodobni tadašnjim vlastima. To se sada ne događa u toj mjeri isključivo na nekoj nacionalnoj osnovi, ali ovaj put je razdjelnica između profesionalizma i služenja politici”, rekao je Leković.

Ističe kako su potrebne zakonodavne promjene, pogotovo kad je u pitanju javni servis. HRT je previše ovisan o politici, što se vidi i u načinu biranja glavnog ravnatelja, a za vrijeme vladavine Kukuriku koalicije Zakon o HRT-u je još više prilagođen političkom teroru, što se nastavlja i danas, mišljenja je predsjednik HND-a.

“Sadašnji vlastodršci su u to vrijeme prigovarali SDP-u i njihovim partnerima s pravom na tome. Međutim kad su došli na vlast prva stvar bi trebala biti kada govorimo o javnom servisu da promijene taj zakon i da se taj izravan utjecaj politike smanji. Naravno oni to nisu učinili nego zloupotrebljavaju koliko god mogu i sad im to ne smeta”, smatra predsjednik HND-a.

Leković smatra da je glavni probleme što nema političke volje da se stanje popravi, zaštite novinari i spriječe verbalni i fizički napadi na njih. Dodaje kako neki političari to čak i potiču. A kakav primjer daje premijer Andrej Plenković?

“Premijerovo ponašanje kad je u pitanju ponašanja prema novinarima i kad je u pitanju percepcija važnosti medija, novinara i javnosti je skandalozno loše. Dijelom shvaćam njegovu poziciju, ali ne razumjem takvo ponašanje. Ili ga netko vrlo loše savjetuje ili mora raditi političke ustupke koji su jako loši i koji nikad dobro ne završe”, izjavio je šef HND-a.

Mlada novinarka Dora Kršul, koju je premijer indirektno prozvao zbog ukazivanja na neusklađenost Akcijskog plana kurikularne reforme sa Strategijom obrazovanja, kaže kako se Plenković konstantno razračunava s novinarima koji mu postavljaju legitimna pitanja.

“Zaista je problematično kada nas se posrpdno proziva i apostrofira kada postavljamo takva pitanja. To je naš posao. Njihov je posao da ga odrađuju kako spada, a kada ne odrađuju tu su mediji da pitaju”, kazala nam je Kršul.

Tvrdi da ipak neki mediji rade neovisno i nepristrano, i kao pozitivno ističe međusobnu solidarnost novinara. No, kaže, budućnost javnog servisa je neupitna: “Mislim da je u Hrvatskoj iluzorno očekivati da javni servis neće biti pod utjecajem politike”.

Komentiraj