SAŠA LEKOVIĆ: Novinarka HINA-e, koja je dobila otkaz, kršila je profesionalna i etička načela

saša leković

Nakon što je novinarka HINA-e Smiljana Škugor Hrnčević dobila izvaredni otkaz jer je jednoj političkoj stranci proslijedila tuđu radnu verziju teksta o dugu tvrtke u vlasništvu supruge bivšeg ministra Mrsića prema HZZO-u, tvrdeći da je bila spremna za objavu i da su uredništvo i uprava pogodovali Mrsiću, upitali smo HND –  je li riječ o cenzuri, kakav je stav Društva po ovom pitanju i jesu li povrijeđeni etički i profesionalni standardi.

Na pojedinim profilima na društvenim mrežama i u nekim medijima, novinarku, koja je priznala da je tuđi tekst proslijedila političkoj stranci jer je to “njena građanska dužnost”, ali ne i da ga je dala u medije, stavlja se i u kontekst zviždačice. U odluku o otkazu, predsjednik HND-a Saša Leković ne želi ulaziti, jer će se to vjerojatno rješavati na sudu, no upozorio je na nedopuštenost ponašanja koja srozavaju ugled novinarske struke.

Inače HINA je objavila dopunjeni tekst, no kako je to učinjeno nakon izbora, može se čuti da se time pogodovalo Mrsiću. Uredništvo odbacuje takve optužbe.

Šef HND-a za Media servis ističe:

“Riječ je o tome da je urednica u HINI koja je dobila izvanredni otkaz, vijest koju je u radnoj verziji uzela iz sustava, a koji je dostupan svim HINA-inim urednicima poslala političkoj stranci uz prijedlog da se to iskoristi u političkoj kampanji.

Znamo da je ta vijest bila na čekanju jer je urednik autorici teksta poslao niz vrlo logičnih pitanja, a ne zbog nikakve cenzure. O tome postoje dokazi, međutim jasno da se pokušava praviti žrtvama i one koji to nisu i onda se proziva HND zašto u tim slučajevima nije istupio, a ja samo mogu ponoviti da mi kao HND štitimo temeljna profesionalna etička načela, posebice novinare koji ih se pridržavaju. U ovom slučaju je sasvim jasno da je novinarka koja je dobila otkaz kršila profesionalna i etička načela”, rekao je Leković.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!