SARNAVKA O USTAVU I POBAČAJU: Najveća zapreka što su HDZ i Crkva u velikom bratstvu

Na N1 televiziji gostovala je Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna, koja je među ostalim govorila o pravu žena na pobačaj u Hrvatskoj.

Sarnavka kaže da je naš Ustavni sud vrlo jasno rekao da se pravo na prekid trudnoće ne može zabraniti i da je potreban novi Zakon o medicinskom prekidu trudnoće.

“Ali vidjeli smo da je u SAD-u bilo dovoljno da Trump postavi troje konzervatvnih sudaca, a i imali smo primjer nedavnog slučaja Čavajda da su fundamentalisti uspjeli ugurati ljude na ključne pozicije pa smo imali apsurd u Zagrebu da liječnici nisu htjeli obavljati prekide trudnoće”, kazala je.

Nakon slučaja Čavajda i dalje se ništa nije promijenilo, napominje.

“Ni gospodinu Ćorušiću koji je u etičko povjerenstvo uveo teologa i nema nikakvih konsekvenci. I dalje će naša borba za pravo na pobačaj biti itekako duga i naporna. Iako je pozitivno to što se premijer prekjučer iskazao i rekao da ne dolazi u obzir zabrana pobačaja, međutim što će nam to ako na papiru imamo dostupnost, a s druge strane liječnike koji odbijaju učiniti ono što zakon nalaže”, ističe.

Hoće li pravo na pobačaj ući u hrvatski ustav? Sarnavka smatra da bi apsolutno bilo potrebno da pobačaj bude zagarantiran Ustavom, ali da je to stvar stranaka koje su pokrenule inicijativu.

“Mi smo u dva navrata imali SDP na vlasti i niti su kontrolirali koliko je dostupan pobačaj, niti su što učinili.Ono što je poznato, kako kažu oni koji znaju kako je nastajao naš Ustav, onda znaju da je na putu između Krka ili Brijuna do Zagreba taj članak iz Ustava izbrisan. Već se tada razmišljalo o tome kako će Katolička crkva biti velika potpora HDZ-u, što i jest. Oni su u velikom bratstvu”, kazala je Sarnavka za N1.