SANJA ŠPREM: Za ljetovanje Italija daje zaposlenicima 500 eura, a nama žele uzeti regres

Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja, gostovala je na N1 Televiziji gdje se osvrnula na sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na kojem su sudjelovali predstavnici sindikata. 

Vode se, kaže, dvostruki pregovori. “Jedni su oni proistekli iz temeljnog kolektivnog ugovora, a odnose se na regrese, božićnice i jubilarne nagrade. Paralelno s time, sve ono što smo postigli dugotrajnim štrajkom, a to je da se izjednače plaće zaposlenih u odgoju i obrazovanja s drugima u javnom sekotru. Sad u ovom momentu Vlada ima taj smjer i na zaposlenike u obrazovanju vrši dvostruki pritisak”.

Razumije stav Vlade po pitanju zaduživanja, ali bi se, ističe, svaki predsjednik Vlade trebao staviti u poziciju predsjednika sindikata koji bi sve to trebao iskomunicirati sa svojim članovima.

“Mi smo i danas imali sastanak predsjednika sindikata svih javnih službi. Gledajući i zadirajući u prava koja imaju zaposlenici u javnim službenicima, kao što je pravo na regres. Za primjer, susjedna Italija daje svojim zaposlenicima u javnim službama 500 eura kako bi mogli ljetovati u vlastitoj zemlji. Ako BDP doista ovisi o turizmu, nije li onda logično isplatiti regres? Ne znam na koja Vlada računa da će spasiti turističku sezonu i puniti proračun, ako ne računa na zaposlenike”, rekla je Šprem za N1.

Ponovila je kako bi Vlada trebala preispitati odluku da se u ponedjeljak na nastavu u škole vrate učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole i da bi od nje valjalo odustati. “Ovakva mjera doista nema smisla. Moramo reći da, bez obzira što nastava počinje u ponedjeljak, resorna ministrica nije pripremila ono što zaposlenici trebaju ispuniti”, rekla je Šprem.