SANJA BARIĆ: Vlada će izgledno pasti u petak, 17. lipnja – mi, obični građani, samo čekamo

sanja barić

Vlada pada idućeg petka, a mi čekamo i učimo, rekla je u programu Radio Rijeke profesorica Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. “Mi kao obični građani možemo samo čekati”, rekla je Barić u razgovoru u emisiji Tris.

Barić smatra da će se već idući petak glasati o opozivu Oreškoviću.

“U parlamentarnim je državama uobičajeno da, postoji li vjerojatnost – a ona je velika – da padne Vlada, nema smisla glasati o pojedinim ministrima. Očekuje se da će glasanje biti uspješno, odnosno Vlada će izgledno pasti sljedećeg petka”, rekla je Barić u emisiji Radio Rijeke.

Potom teče ustavni rok od 30 dana, unutar kojega se može naći novog premijera i novu Vladu. Taj proces i konzultacije vodi predsjednica države.

“No vrlo je izgledno da će se i sam Sabor raspustiti u tome roku, zaključiti da nema druge većine jer, prema onome što su rekli potencijalni koalicijski partneri, čini se nemoguće postići novu vladu s potporom više od 76 glasova.

Dakle, nakon proteka 30 dana ili raspuštanja Sabora, imamo sljedećih 60 dana za izbore. Na prijevremene izbore ići ćemo najkasnije krajem osmog ili početkom devetog mjeseca”, predviđa Barić.

“Iz ove smo situacije naučili puno toga. Prvo, da demokracija zahtijeva stabilnu većinu i premijera koji ima izravan politički legitimitet, po mogućnosti uvijek čelnik najveće stranke ili najveće koalicije. Problematično je održavati većinu nekom tko je doveden sa strane, bez obzira koliko vjerovali u stručnost ili želju da dođe netko novi.

Drugo što smo naučili jest da je hrvatska demokracija na boljoj razini nego kod naših jugoistočnih susjeda jer vidimo da Vlada može pasti”, pojašnjava prof.dr. Sanja Barić.

Komentiraj