SANDRA BENČIĆ: Desna strana političkog spektra u Hrvatskoj neće uspjeti zabraniti pobačaj

Sandra Benčić, zastupnica Možemo! gostovala je na N1 televiziji i među ostaklim komentirala usvajanje rezolucije Predraga Freda Matića u Europskom parlamentu.

Benčić je rekla da se rezolucija bavi ukupnim reproduktivnim i seksualnim pravima žena. “Po meni je ovo izniman dokument i želim čestitati zastupniku Matiću na ogromnom uspjehu”, rekla je Benčić.

“Smatram da će sada bez obzira na ove pokušaje da se ta rezolucija ne provodi, pokušaje da je se na bilo koji način umanji, da će biti snažna poruka vladama da su reproduktivna i seksualna prava žena dio prava na zdravlje i da će se poštovati”, rekla je Benčić za N1.

Upitana što misli o zahtjevu da se u Saboru raspravlja o rezoluciji, Benčić je rekla da smatra da je on bespredmetan.

“Ja mogu razumjeti da se netko protivi pobačaju i da na osobnoj razini smatra nečim što ne bi trebalo biti u zakonu. To je nečiji stav i to je shvatljivo. Međutim, ova rezolucija sama po sebi ne ide iznad onoga iznad čega ide naš zakon. Naš zakon kaže i po pitanju priziva savjesti da liječnici imaju pravo na priziv savjesti, ali da su bolnice dužne osigurati dovoljan broj liječnika koji nemaju priziv savjesti kako bi mogla omogućiti pobačaj onima koji žele”, rekla je Benčić.

“U Hrvatskoj se neće dogoditi zabrana pobačaja iz jednostavnog razloga što više od 70 posto žena i muškaraca u Hrvatskoj smatraju da pitanje pobačaja, kontracepcije i reproduktivnih prava ostanu minimalno onakva kakva su sad. To je stvar koja desnoj strani političkog spektra neće uspjeti, jer građani to tako ne vide”, rekla je Benčić.