SAMOUBOJSTVO UBOJICE DJECE: Harald Kopitz u zatvoru si je presudio žiletom

Nakon što je ubojica vlastite djece Harald Kopitz počinio samoubojstvo u zatvoru u Lepoglavi, javnost se pita kako je to moguće i gdje su se dogodili propusti.

A Kopitz je izvadio žilet i zarezao si vratnu žilu, i to je deveti put da se netko u zatvoru ubio u zadnjih pet godina.

Žalio se da je pod stalnim nadzorom, a već je spominjao kako će se ubiti prvom prilikom. Osuđen je na maksimalnih 50 godina zatvora…. Novinar Dušan Miljuš prvi je objavio ovu vijest i kaže – ovo je slučaj, u kojem je teško spriječiti zatvorenika u njegovom naumu, javlja RTL.

“On je u jednom trenutku iskoristio trenutak dok nije bilo njegovog cimera u ćeliji i uzeo je iz jednokratne britvice žilet. Zarezo se po vratu, po nogama. Ovo je jedno samoubojstvo kojeg nismo dugo vidjeli u zatvorskom sustavu na takav način”, objasnio je novinar Jutarnjeg Lista, Dušan Miljuš.

A kako se ozlijedio, odnosno kako je došao do žileta? “To je dio higijenskog pribora zatvorenika. Svaki zatvorenik ima britvicu kod sebe, nije problem doći do žileta”, rekao je načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Zvonimir Penić.

Koliko ga je policajaca nadziralo, gdje je bilo propusta – tek će se utvrditi. Ministarstvo kaže, pravosudni policajci bili su na broju i u smjeni. Ovaj slučaj splet je više okolnosti. Pravosudnih policajaca nedostaje, u opremu se ne ulaže, sustav je devastiran – poručuju iz Sindikata.

Od 2018. do 2020. bilo je 44 pokušaja samoubojstva. A u posljednjih 5 godina devet zatvorenika se ubilo, ove godine čak troje. Problema u sustavu je napretek – krijumčarili su se upaljači, žileti.