SAMO ČETIRI DANA RADA U TJEDNU: Koje su koristi – istraživanje na 360.000 radnika

Četverodnevni radni tjedan poboljšao je zdravlje radnika smanjujući im stres, a uz to je smanjio emisije štetnih plinova i koristio djeci, pokazuje pilot program proveden u Valenciji.

Obalni grad Valencija, treći najveći u Španjolskoj s gotovo 800.000 stanovnika, rasporedio je lokalne praznike tako da padnu na četiri ponedjeljka zaredom, od 10. travnja do 7. svibnja ove godine. U projektu je sudjelovalo 360.000 radnika.

Velik dio sudionika koristio je duže vikende za zdrave navike poput vježbanja, odmaranja i kuhanja domaće hrane, tvrdi neovisni odbor za zdravlje i društvene znanosti koji je ocjenjivao program.

Podaci pokazuju poboljšanje u samoprocjeni zdravlja, manje razine stresa i bolje osjećaje po pitanju umora, sreće, raspoloženja i osobnog zadovoljstva.

Smanjenje upotrebe motornih vozila je tijekom četiri ponedjeljka dovelo do poboljšanja kvalitete zraka, a emitirano je i manje dušikovog dioksida, pokazuju gradska mjerenja, piše Lider.
Loša strana programa je što su pušači i oni koji piju povećali konzumaciju duhana i alkohola.

Visoki postotak ispitanika rekao je da su više čitali, učili, gledali filmove i bavili se hobijima poput fotografije, glazbe i slikarstva.
Četverodnevni radni tjedan najviše je koristio djeci jer su više vremena provela s roditeljima.

Uslužni i turistički sektor je u tome razdoblju imao više gostiju, no trgovci su zabilježili pad prodaje, a hitne medicinske službe su bile preopterećene jer je više zdravstvenih radnika uzelo slobodno, stoji u izvješću.

Projekt je osmislila je gradska lijeva koalicija Compromis, savez progresivnih, zelenih i regionalnih stranaka.

Španjolska socijalistička vlada prošle je godine pokrenula sličan dvogodišnji projekt usredotočen na male i srednje tvrtke diljem zemlje.