SAGA O BREXITU IDE DALJE: Premijer Boris Johnson u novim problemima

Zastupnici u britanskom parlamentu podržali su sporni Letwinov amandman kojim se izlazak Velike Britanije iz Europske unije odgađa do 31. siječnja 2020. i tako odgodili glasanje o dogovoru kojeg je s Europskom unijom ispregovarao aktualni premijer Boris Johnson.

Izvor: Media servis

On danas do ponoći od europskih čelnika mora zatražiti novu odogodu. No, u svom je govoru najavio da to neće učiniti.

S 322 glasa za i 306 protiv zastupnici u britanskom parlamentu podržali su amandman bivšeg konzervativnog zastupnika Olivera Letwina čime se ponovno odgađa izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Amandmanom se zapravo traži da se glasanje odgodi sve dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje o sporazumu. Premijer Johnson do kraja dana od Europske unije bi trebao zatražiti novu odgodu. No, on je na iznenađenje mnogih najavio da to neće učiniti:

“Neću pregovarati o novoj odgodi. Zakon me na to ne obvezuje. Reći ću kolegama u Europskoj uniju ono što sam govorio svima u posljednjih 88 dana kao premijer – da je daljnja odgoda loša za ovu zemlju, loša za Europsku uniju i loša za demokraciju.”

Najavio je da će Vlada idući tjedan predstaviti zakonski okvir. “Nadam se da će onda cijenjeni zastupnici suočeni s izborom promijeniti svoje mišljenje. Jer i danas smo bili prilično blizu. Dakle, nadam se da će se predomisliti i podržati ovaj dogovor.”

Britanski mediji nagađaju da bi se o zakonskom okviru za Brexit moglo glasati već u utorak. Inače, britanski parlament nakon punih 37 godina po prvi je puta zasjedao u subotu. Johnson je pred zastupnicima branio ispregovarani dogovor. Tvrdi – to je jedini ispravni put za Veliku Britaniju.

“Ovaj dogovor omogućuje pravi Brexit. Njime ponovno uzimamo kontrolu nad našim granicama, zakonima, novcem, poljoprivredom, ribarstvom i trgovinom.”

Vođa oporbe Jeremy Corbin smatra da je Johnsonov dogovor još gori od onog kojeg je nudila njegova prethodnica Theresa May.

“On je ponovno ispregovarao dogovor o izlasku i on je sada još gori. Ovaj dogovor je katastrofa za radnike, uništit će ekonomiju, ljudi će ostajati bez poslati, a radnička prava bit će ugrožena.”

U međuvremenu, deseci tisuća prosvjednika izašli su na ulice Londona. Traže novi referendum o Brexitu. Za sutra je, pak, u gradovima diljem Velike Britanije najavljen prosvjed podržavatelja Brexita.