SADA NADOKNADITI NASTAVU: U Vladi potpisan dodatak TKU i sporazum s prosvjetarima

Vlada i tri sindikata prosvjete potpisali su jučer sporazum o dodatku na plaću kojim je prekinut štrajk u školama koji je trajao 36 dana.

Izvor: Media servis

Iako je sindikat Preporod na izjašnjavanju sa 62 post glasova članova odbio Vladinu ponudu povećanja koeficijenta složenosti poslova na tri rate te sporazum nije potpisao, i njihovi članovi će dobiti veće plaće.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i premijer Andrej Plenković:

“Moram reći da smo doista na početku same školske godine bili svjesni da bez materijalnog inputa i pitanja rješavanja položaja zaposlenika u sustavu obrazovanja bili na neki način primorani na sve industrijske akcije kako bismo poboljšali materijalni i društveni status svih zaposlenika u sustavu obrazovanja”, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

“Ono što mi je žao da smo do ovoga kompromisa došli kroz, kako ste vi rekli industrijske akcije, koje se popularno nazivaju štrajk”, rekao je premijer Andrej Plenković.

A sada je glavno pitanje nadoknada nastave. Postoje tri opcije, nadoknađivanje subotama, kraćim praznicima ili produljenjem školske godine.

“Sigurna sam i to naše analize pokazuju, da mi tjedan dana produžetka nastavne godine i uz nešto manje skraćivanja praznika možemo nadoknaditi 16 dana maksimalno koje pojedine škole imaju”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

“Za nas je najvažnije da su djeca u školi od utorka. Mi očekujemo da nadoknade ne budu izazivale nove troškove jer smo sukladno praksi koja postoji odlučili isplatiti plaću za dane provedene u štrajku. Nastavnici i učitelji će nadoknadu odraditi bez plaćanja dodatnih sredstava”, komentirao je premijer Andrej Plenković.

Potpisan je i dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Dogovoren je rasti osnovica plaća, ali i regres, božićnica te dar za djecu.

“Bitno je napomenuti da svih 11 reprezentativnih sindikata i potpisnika TKU-a prihvaćaju tekst dodatka TKU”, kazao je ministar Josip Aladrović.

“Ovo je kompromis i sigurno da su kolege iz prosvjete utrle put ka tome da ćemo težiti još boljem ostvarenju sljedeće godine i za osnovicu, ali i za različite koeficijente”, rekla je Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara.

Komentiraj