SADA I SLUŽBENO: Hrvatska druga na svijetu po smrti od korone – evo što kaže prof. dr. Kolarić

Otkriće da je Hrvatska, prema podacima HZJZ-a i američkog Sveučilišta Johns Hopkins u kombinaciji s DZS-om, druga na svijetu po broju umrlih od COVID-a u tjedan dana s obzirom na broj stanovnika, danas je dobilo i službenu potvrdu.

Prema današnjem izdanju pregleda stanja s pandemijom Johns Hopkinsa, Hrvatska je posljednjih dana doista država s drugim najčešćim umiranjem od korone u konkurenciji svih zemalja svijeta. Jedina gora, pisali smo i o tome, je Bosna i Hercegovina.

Prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog NZJZ-a Dr. Andrija Štampar i član Znanstvenog savjeta, potvrdio je za RTL.hr da su i on i kolege također uočili da u svojim statistikama svjetske organizacije koje prate razvoj pandemije, još uvijek vode da Republika Hrvatska ima 4,07 milijuna stanovnika.

Kako Hrvatska prema popisu iz prošle godine ima samo 3,88 milijuna stanovnika, jasno je da je stanje s brojem umrlih u našoj zemlji još i gore nego što pokazuju službene statistike poput Statiste, Our World in Data, Worldometers i drugih.

“Da, baš smo komentirali da smo po ukupnom broju umrlih (još od 2020., od samog početka pandemije na milijun stanovnika, op.a.) na 4. mjestu u EU-u. Kad se pogleda po broju stanovnika, uskoro ćemo preći Češku”, skrenuo nam je pažnju Kolarić prije nego što je krenuo komentirati tragično probijanje Hrvatske na sam svjetski vrh sedmodnevnog prosjeka broja umrlih od COVID-a:

“U javnom prostoru često se čuje da imamo najliberalnije mjere u EU-u, ali se pritom ne govori i to da zbog toga imamo i jako velikih broj umrlih. Znate, to su većinom bile smrti koje su se mogle izbjeći. 60-ak smrti dnevno znači 60-ak obiteljskih tragedija dnevno.”

Kolarić je objasnio i razloge za ovakvo stanje.  “Mjere u Hrvatskoj su nešto kao da ih imamo, one formalno postoje. Ali još od jeseni nije uvedena niti jedna nova mjera, a imali smo veliki broj rasta i oboljelih u umrlih. Istina, korigirao se dopušteni broj ljudi na velikim okupljanjima, ali ostalo je sve ostalo isto”, kazao je.

Još jesenas većina stručnjaka upozoravala je da Hrvatskoj prijeti da se preklope četvrti val delte i peti val omikrona. “Moja ideja u vezi škola je bila da se zbog novog vala, ovaj put omikrona, školski praznici produlje za tjedan dana. Svima. Time bismo smanjili brzinu širenja”, rekao nam je Kolarić.