SAD POMAŽE UKRAJINI: Zelenski zahvaljuje, a Rusija traži da ne šalju oružje

Rusija je jučer ušla u treći mjesec invazije na Ukrajinu. Ne nazire se kraj borbama, a na dnevnoj bazi broje se žrtve.

Izvor: Media servis

U međuvremenu se i dalje pokušava pronaći mirovni konsenzus.

Kasno sinoć Ukrajina je predložila Rusiji pregovore blizu metalurškog kompleksa Azovstal u Mariupolju, posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja i civila u lučkome gradu koji je uglavnom pod ruskim nadzorom, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskoga, no odgovora ruske strane još nema.

Zelenski je jučer na temu mirovnih pregovora kazao:

“Postoji diplomatski put i vojni put. Svaki zdrav čovjek uvijek bi odabrao diplomatski put umjesto vojnog jer time spašava tisuće ili desetke tisuća života.

A kad imate ovakve susjede, onda takav broj može biti i milijun. Rusiji je teško vjerovati. Rusija i povjerenje – dva su suprotna pojma. Jer kad nešto kažu, njihove riječi ne odgovaraju njihovim akcijama.”

U posjetu Ukrajini bili su američki ministar obrane Lloyd Austin i državni tajnik Antony Blinken. Vjeruje se da je Zelenski iskoristio sastanak kako bi apelirao na veću američku vojnu pomoć.

Zelenski je kasnije objavio da je razgovarao s državnim tajnikom Anthonyjem Blinkenom i ministrom obrane Lloydom Austinom o tome kako SAD može pomoći Ukrajini u obrambenom smislu, o sankcijama Rusiji i o financijskoj potpori Ukrajine. Zelenski se također zahvalio SAD-u na “pomoći bez presedana”.

U međuvremenu je Moskva poslala Washingtonu notu u kojoj zahtijeva da SAD prestanu isporučivati oružje Kijevu, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

“Osamsto milijuna dolara – toliko će vrijednog oružja biti poslano u Kijev iz Washingtona. To je ogroman iznos, a to ne pridonosi bilo kakvoj potrazi za diplomatskim rješenjem, niti bilo kakvoj nagodbi”, kazao je Antonov.