SAD ODGOVARAJU KIM JONG-UNU: Pentagon u Južnu Koreju dovodi sofisticirani raketni sustav THAAD

Peter Cook, glasnogovornik Pentagona
Peter Cook, glasnogovornik Pentagona

Iz Pentagona je javljeno kako američka vojska želi što je moguće prije u Južnu Koreju poslati sofisticirani raketni obrambeni sustav.

Nakon što je Severna Koreja opet pokazala zube cijelom svijetu i na veliko zaprepaštenje čovječanstva lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, iz SAD-a i Južme Koreje su najavili, kako prenose svjetske agencije, da će započeti razgovore o postavljanju obrambenog sustava kratkog i srednjeg dometa THAAD u Južnoj Koreji, i to veoma blizu Sjevernoj Koreji.

“Ne želimo sada govoriti preciznije o nekim rokovima, ali sasvim je sigurno da je mnaša želja da to bude što je moguće brže”, najavio je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

“Upravo započinjemo konzultacije o svemu s Južnom Korejom i očekujemo da će sve biti dogovoreno vrlo brzo”, rekao je Cook.

 

Podsjećamo kako se zbog lansiranja raketeSjeverna Koreja našla pod oštrom kritikom i osudama cijelog miroljubivog svijeta. Jer, svi su u tom mčinu vidjeli prijetnju i novi korak bliže uporabi interkontinentalnih balističkih raketa, koje bi zbog velikog dometa mogle pogoditi čak i Sjedinjene Države.

Poznato je s druge strane kako sustav THAAD ispaljuje antibalističke rakete, koje bez problema i vrlko točno pogađaju neprijateljske rakete bez obzira na to nalaze li se one tijekom posljednje faze leta unutar ili izvan zemljine atmosfere.

Svemu tome se suprotstavlja Kina. Ona ne želi da se raketni sustav postavi blizu i njezine granive. Međutim Peter Cook je rekao da sustavTHAAD ne predstavlja baš nikakvu opasnost a ni prijetnju Kini.

“Bude li taj sustav raspoređen na Korejskom poluotoku, bit će usmjeren isključivo na Sjevernu Koreju”, bio je jasan Petre Cook. “Osim toga pomoći će i antiraketnoj obrani koja će povećati postojeće sposobnosti za obranu od mogućih sejvernokorejskih raketnih pretnji.”

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!