SABORSKI KULOARI: Evo što se moglo čuti o prosvjedu koji organizira Ivan Penava

sabor, prazno

U saborskim kuloarima nizale su se danas reakcije i na najavljeni prosvjed u Vukovaru, kao i tematsku sjednicu o Miloradu Pupovcu.

Piše: Katarina Škaro (Media servis)

Kako je izvijestio predsjednik HVIDRA-e i HDZ-ov zastupnik Josip Đakić, braniteljske udruge još razmatraju ima li razloga za prosvjed koji je najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Sve braniteljske udruge razmatraju ima li razloga za prosvjed 13. listopada u Vukovaru, rekao je predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić:

“Sutra ćemo se sastati s ministrima koji su adekvatni za naša pitanja i odgovore, kao što je to u priopćenju jučer najavljeno. Raspravit ćemo još jednom i vidjeti što je sve učinjeno u proteklom vremenu na istraživanju ratnih zločina, kakve su mogućnosti za još uporniji i bolji rad državnih tijela i onda ćemo zaključiti ima li razloga za prosvjed ili ne”, poručio je Đakić.

Đakić smatra da tematska sjednica o suradnji HDZ-a i SDSS-a nije potrebna.

“Mi o Miloradu Pupovcu i njegovim stvarima znamo sve. Čuli smo ih sto puta javno i jasno.” Na upit novinara može li ostati koalicijski partner, Đakić odgovara: “Postoje spornosti, ali brate mili, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Demokracija je.”

Podsjetimo, braniteljske udruge traže tematsku sjednicu vezano uz sporost i nerješavanje ratnih zločina, kao i očitovanje Milorada Pupovca o Domovinskom ratu, a premijer Plenković rekao je jučer kako se ta sjednica neće održati. A još jednom se premijer osvrnuo danas na najavljeni prosvjed u Vukovaru.

Na upit novinara hoće li se on možda na njemu pojaviti, odgovara protupitanjem – protiv koga je taj prosvjed? I dodaje:

“I stav i mene i Vlade i vodstva HDZ-a, i Kluba HDZ-a i cijele parlamentarne većine je da se ratni zločini trebaju istražiti i procesuirati u odgovarajućem pravnom postupku, a onima kojima se dokaže krivnja treba osuditi.”

‘‘Ovo nije faraonski sustav i na temu ratnih zločina u Vukovaru ne smije se ponašati tako bahato”, odgovorio je Mostov Miro Bulj na premijerovo odbijanje tematske sjednice o Domovinskom ratu.

Najavio je da će ‘‘kao čovjek i branitelj‘‘ otići na prosvjed u Vukovar jer je, kaže, vrijeme da se sankcioniraju svi zločini. “Dat ću potporu kao čovjek, ali neću se namećati u prvim redovima‘‘, rekao je Bulj. Dodao je da je vrijeme da se iz Srbije dostave svi dokumenti, a da nije vrijeme da ‘‘dio Vlade, odnosno Pupovac ide na četnički dernek u Bačku Palanku‘‘.

Tematska je sjednica o Domovinskom ratu dobrodošla, komentirao je HDZ-ov zastupnik Stevo Culej, ali nije želio odgovarati na pitanja novinara. Razlog se vjerojatno krije u ovoj njegovoj poruci: ‘‘Često sam otvarao temu ratnih zločina i u dvije godine, koliko sam u Saboru otvarao četiri izložbe na temu ratnih zločina u Vukovaru. Vi, predstavnici medija, kao ni većina zastupnika niste se udostojili doći‘‘, rekao je Culej i otišao od okupljenih novinara.