SABOR SPUSTIO ZAVJESU: U više od 3,5 godine zastupnici zasjedali 421 dan

Saborski zastupnici odradili su svoj posljednji radni dan u devetom sazivu Hrvatskog sabora. S čak 105 glasova ZA raspušten je Sabor, a prije nego su se pozdravili i jedni drugima zahvalili na suradnji, zastupnici su izglasali nekoliko zakona.

Izvor: Media servis

No, zbog nedonošenja jednog zakona, onog o obnovi Zagreba nakon potresa, oporba se žestoko digla na noge.

Hrvatski sabor je danas, pet mjeseci prije kraja punog četverogodišnjeg mandata, službeno raspušten. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

“Utvrđujem da je donesena odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora. 105 bila su za, četiri suzdržana i osam protiv.”Svim zastupnicima je zahvalio na suradnji i poslao zanimljivu poruku:”Različiti smo, to demonstriramo svaki dan, ali vjerujem da ste svi radili u najboljem interesu hrvatskih građana, da ste, ono što ste radili, radili s uvjerenjem da radite dobro i korisno za naš narod.”

Naglasio je da je Hrvatski sabor bio jedan od rijetkih europskih parlamenata koji su radili za cijelo vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

“Čini mi se da ću se sjećati ovog mandata upravo po tom jedinstvu i zajedništvu u tim najtežim trenucima.”

Rad svojih ministara i njihove zakone donesene u Saboru pohvalio je i premijer Andrej Plenković koji je rekao da je njegova Vlada učinila maksimalno.

“Mi smo u 2016. godini napravili program i kada rezimiramo sve što smo kroz taj program htjeli ostvariti, mi smo praktički sve one bitne točke i realizirali. Moramo reći da smo realizirali puno toga što smo planirali, a da smo morali rješavati jako puno tema iz hrvatskog tranzicijskog ormara jer su svi ti kosturi popadali na dnevni red ove Vlade i ovog Hrvatskog sabora i nosili se s kriznim upravljanjem.”Iako je jedva dočekala da ova koalicija ode s vlasti, oporba je burno reagirala što se Sabor raspušta, a nije donesen Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa. Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš poručila je da je Zagreb ostavljen na milost i nemilost dogovora HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića.

“Grijeh neznanja ili grijeh nečinjenja, mi ne znamo koji je veći – neznanja da se zakon napravi ili nečinjenja ili neželje da se taj zakon donese. Ovo je direktno pljuska u lice građanima i građankama grada Zagreba i gradu Zagrebu koji je glavni grad Republike Hrvatske. Ostavljen je na milost i nemilost raznim lihvarima koji već obilaze Donji grad. Taj grijeh je grijeh ove vladajuće većine.”

Najbolje je za zemlju da najkorumpiranija Vlada u povijesti Hrvatske što prije ode s vlasti, smatra šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mandat Plenkovićeve Vlade obilježilo je nečinjenje, nedonošenje odluka, odgađanje, bijeg od svake vrste odgovornosti jer se u četiri godine predsjednik Vlade skrivao iza razno raznih povjerenstava, iza Bruxellesa, iza virusa, iza Stožera, iza svojih suradnika koji su pod sumnjom za korupciju. To je razlog zašto njegova Vlada u zadnje četiri godine nije preuzela nikakvu odgovornost, donijela nikakvu odluku niti napravila ijednu reformu.

“Imali ste milijun boljih prilika i kriza da raspustite Sabor, poručio je predsjednik MOST-a Božo Petrov.

“Prva prava prilika kada ste to trebali napraviti je u proljeće 2017. kada ste napravili, po meni, najsramotniju političku trgovinu u Republici Hrvatskoj. Nakon toga ste imali još milijun prilika – neka se javnost sjeti silnih prešetavanja preko Markova trga, Bandićevih žetončića, korupcijskih afera ministara, pola Vlade koja vam je otišla. I vi baš sada, usred epidemije i ljeta, idete na izbore. Pa jel se može naći netko pošten među vama i iskren pa reći zašto sada?”

Od listopada 2016. godine, deveti saziv Sabora zasjedao je osim iz zgrade s Markova trga i iz bivše INA-ine zgrade te jednog zagrebačkog hotela. U malo više od tri i pol godine zastupnici su zasjedali 421 dan, odnosno 2938 sati. Sveukupno su se na dnevnom redu našle 1702 točke. Zastupnici su se za riječ javili čak 50 tisuća puta, a dva puta je promijenjen Poslovnik. Predsjednik Sabora otkrio je što smatra najvećim postignućem ovog saziva.

“Zakon o izvanrednoj upravi, tzv. Lex Agrokor – zakon kojim je spašeno više desetaka tisuća radnih mjesta, zakon kojim je spašena hrvatska prehrambena i poljoprivredna industrija. Sabor je taj zakon donio, on je prošao i svoj test ustavnosti i zakonitosti i bilo je važno da Sabor u tim trenucima dobro reagira.”

A sada nakon što je Sabor raspušten, predsjednik države Zoran Milanović mora odrediti datum parlamentarnih izbora. Na birališta ćemo izaći najranije 21. lipnja, a najkasnije 12. srpnja.