SABOR IZGLASAO: Izborne jedinice po HDZ-ovoj mjeri – glasna je oporba

Uoči glasanja u Saboru o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama oporbeni zastupnici su još jednom ponovili zašto ovakav zakon ne bi trebao biti u primjeni.

Izvor: Media servis

Emil Daus iz IDS-a ima zamjerku na dvije izborne jedinice. ‘‘Osma izborna jedinica, pokazalo se u ovom prijedlogu zakona, je najbolji primjer izbornog inženjeringa, isključivo zbog interesa jedne političke stranke. Nema opravdanja da je Općina Matulji po ovom prijedlogu u sedmoj izbornoj jedinici, a Bakar i Novi Vinodolski u osmoj. IDS je predložio amandman kojim još uvijek možete ispraviti ovu nepravdu, podržite amandman kojim predlažemo da Matulji ostanu u osmoj izbornoj jedinici, a Bakar i Novi Vinodolski da ostanu tamo gdje su do sada bili, u sedmoj. Vratite dite materi‘‘

​Da je Zakon krojen po mjeri HDZ-a ponovi je i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

‘‘Neka netko objasni zašto niste dozvolili dopisno glasovanje, zašto niste dozvoli obvezno glasovanje. Ovaj zakon se bazira na registru birača koji kaže da trenutno imamo 500.000 više birača nego odraslih stanovnika u odnosu na popis iz 2021. godine‘‘.

Dok Daliji Orešković iz Kluba Centra i GLAS-a te Sandri Benčić iz Možemo najviše smeta način na koji su ove izmjene krojene. Orešković traži treće čitanje, a Benčić najavljuje da će cijela oporba podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti.

‘‘Kreiranje ovog Zakona i njegovog izglasavanje je težak poraz Hrvatske kao države i stupnja demokratičnosti koji u njoj vlada‘‘, rekla je Orešković.

‘‘Još dan danas ne znamo tko su bili članovi radne skupine. Posljedica toga je klasični izborni inženjering u HDZ-ovom stilu koji kao obrazloženje potpuno nelogičnog oblika izbornih jedinica koristi hrptove planina i korita rijeka”, upozorila je Benčić.

U obranu HDZ-ova Zakona je i ovaj put stao Hrvoje Zekanović iz HDS-a.

‘‘Od kolegice nismo čuli ni jedan suvisli prijedlog kako bi Zakon o izbornim jedinicama trebao izgledati, a razlog je jednostavan jer ne postoji model po kojem Možemo može doći na vlast‘‘.

Saborski zastupnici potom su pristupili glasovanju te su izmjene Zakona o izbornim jedinicama izglasane – 77 zastupnika bilo je za, dok je njih 56 bilo protiv.