S TURIZMOM POD RUKU: Što očekuju kuhari, konobari, čistačice – a koliko su zapravo plaćeni

kuhar

Potencijalne zaposlenike u turizmu od rada bi mogla odgovoriti, između ostalog, niska plaća –  rezultati su to nedavnog istraživanja portala MojPosao.

Na tragu tog podatka, MojPosao je na više od 300 ispitanika istražio kakva su očekivanja građana po pitanju plaća za najtraženije radne pozicije u turizmu i ugostiteljstvu.

Zanimljivo da je najveća razlika između očekivane i realne plaće za posao kuhara. Kuhari su u prosjeku plaćeni 4.495 kuna

Ispitanici navode 5.524 kune kao iznos očekivane plaće, što je čak 23 posto više od realne plaće kuhara koja je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 4.495 kuna.

Iza kuhara, slijedi konobar za kojeg ispitanici smatraju da prima plaću od 4.409 kuna, što je 21 posto više od realne plaće od 3.800 kuna.

Za neka zanimanja, primjerice spremačice i pomoćno kuhinjsko osoblje, realna je plaća čak i viša od one koju ispitanici očekuju.

Tako pomoćno kuhinjsko osoblje ima 15 psto nižu očekivanu plaću od onoga što ustvari primaju.

Najmanja razlika između očekivane i realne plaće je na poslu spremačice. Ispitanici smatraju da spremačice primaju 3.104 kune, što je 3 posto niže od realne plaće.

Osim očekivane plaće, ispitanici su pitani i o željenoj plaći koja je u prosjeku 41 posto viša od realne za zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva.

Ono što je zanimljivi, gotovo svi ispitanici smatraju da posao u turizmu može biti edukativan.

Prvenstveno navode mogućnost učenja stranih jezika (77 posto) i timski rad (69 posto).

Više od polovice ispitanika (55 posto) navodi obavljanje više stvari odjednom, 51 posto rad pod pritiskom, a 48 posto ispitanika navodi da takva zanimanja uče ophodnji s klijentima.