S PANTOVČAKA: Predsjednik Milanović potpisao je Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku

Predsjednik Milanović potpisao je Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku, u skladu s člankom 89. Ustava RH. Više informacija donosimo u priopćenju kojega prenosimo u cijelosti.

Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je novi Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku, odnosno u roku osam dana od donošenja zakona, kako je to propisano člankom 89. stavkom

1. Ustava RH koji glasi:

„Predsjednik Republike proglasit će zakone u roku od osam dana od kada su izglasani u Hrvatskom saboru“.

Zakon o izbornim jedinicama izglasan je u Hrvatskom saboru 28. rujna, a predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao ga je 3. listopada, dakle sve po Ustavu RH i poštujući ustavni rok. Pravo je pitanje zašto je novi Zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru izglasan tek 28. rujna i zašto je saborska većina pri tome u zakon ugradila 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu?

Osim što nije vodila računa o okvirnim rokovima za donošenje novog zakona koje je postavio Ustavni sud, vladajuća većina je pokušala izvesti proceduralnu prevaru tako što je propisala 1.listopada kao datum stupanja zakona na snagu ne vodeći računa o ustavnom roku u kojemu Predsjednik Republike proglašava izglasane zakone.

Predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru”.

Podsjećamo kako je Zakon o izbornim jedinicima je u srijedu, 4. listopada objavljen u Narodnim novinama, iako u njemu stoji da na snagu stupa 1. listopada, dakle retroaktivno, što znači da je potpisan izvan roka koji je ostavio Ustavni sud.

Odgovornost na predsjednika Milanovića prebacuje je predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji ističe da nema nikakve štete i da će vrlo brzo ići donošenje novog zakona.

“Ako nije potpisano u roku, a moglo je biti, ako su naše kolege (op.a. oporba) dosta usuglašeno argumentirali to što se dogodilo, moguće da se radi o jednoj političkoj smicalici”, rekao je Jandroković, javlja N1.

Kaže da se nikad nije dogodilo da je neki zakon moguće neustavan jer ga predsjednik nije potpisao na vrijeme te da je jasno čija je to odgovornost.

“U vakuumu jesmo, ali u tom vremenu nema izbora, ništa se stvarno nije dogodilo. Da bismo izbjegli bilo kakve sumnje ići ćemo na donošenje novog zakona i očekujem da će to ići vrlo brzo”, istaknuo je predsjednik Sabora.

“Neće se ništa štetno dogoditi, ovi koji su pokušali odighrati političku igru su još jednom izgubili”, kazao je Jandroković i dodao da se “radi o pokušaju opstrukcije”.