S PANTOVČAKA: Predsjednica Grabar-Kitarović predstavila nove savjetnike

kolinda, savjetnici

Predsjednica Grabar – Kitarović predstavila je u svom Uredu trojicu novih, posebnih savjetnika. Za demografsku obnovu savjetnik na Pantovčaku bit će Anđelko Akrap, savjetnik za pitanja holokausta je Branko Lustig, a Nenad Bakić posebni je savjetnik za digitalnu transformaciju i STEM.

Izvješće: Media servis

Posebni predsjedničini savjetnici dužnost će obavljati volonterski, a Grabar – Kitarović je prilikom predstavljanja naglasila da u svom mandatu smatra nužnim ne samo isticati probleme nego i alarmirati javnost radi rješavanja i predlagati rješenja. Smatra da se kod gospodarstva i demografije problemi uzajamno generiraju, te da se tako moraju i rješavati. Vlada je, kaže, te zadaće iznimno ozbiljno shvatila.

“Uvrštavanje demografske politike u jedno od ministarstava, prve mjere i najava novih mjera pokazuju da postoji snažno izražena volja, da se tom pitanju pristupa sustavno i svestrano. I dalje držim da smo u tom segmentu u izvanrednom stanju, te da stoga opseg sadržaja i zahtjevnost provedbe brojnih mjera traži postojanje posebnoga ministarstva. No, potpuno poštujem potpunu autonomiju Vlade”, naglasila je predsjednica.

Očekuje i žurno intenziviranje projekta kurikularne reforme, kao ključa preobrazbe obrazovnog sustava. Naglasila je da želi biti na usluzi Banskim dvorima, te da imenovanja obuhvaćaju važna pitanja sadašnjosti, prošlosti i budućnosti.

“Prošlost želimo zaključiti na način da nam ne bude opterećenje, te izvor sukoba i podjela. Ispravno je razumijevajući moći ćemo u većem zajedništvu zrelije rješavati pitanja sadašnjosti. Demografska obnova i obrazovna reforma svakako su prioriteti koji stoje pred nama kao ključevi naše budućnosti”, kazala je.

Anđelko Akrap još jednom je upozorio na nužnost preokreta negativnih demografskih procesa.”Ne sumnjam u dobronamjernost brojnih ljudi iz svijeta politike, gospodarstva i medija. Demografski problemi su općedruštveni i nisu ni desni ni lijevi, tiču se svih građana i oni su od životne važnosti”, rekao je Akrap.

Nenad Bakić upozorio je da je STEM, odnosno obrazovanje bazirano na znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, jezgra suvremenih kurikuluma u razvijenom svijetu.”Mislim da naš suvremeniji pristup i hrvatskom školstvu može zapravo imati transformacijsku snagu na čitavo naše društvo i potaknuti nas da realiziramo potencijale koje imamo”, naglasio je Bakić.

Branko Lustig zbog bolesti nije bio na današnjem predstavljanju, a s obzirom da je za nekoliko dana, na godišnjicu proboja iz logora i ove godine kao predsjedničin posebni izaslanik trebao ići u Jasenovac, zamijenit će ga ondje predstojnica Ureda, Anamarija Kirinić.