S NOVOM GODINOM I NOVI ZAKONI: Raste minimalac, neke mirovine, ograničen rad nedjeljom…

Rast minimalne plaće, studentske satnice i mirovina, besplatan školski obrok za osnovnoškolce, porez na ekstra profit i ograničen rad nedjeljom samo su neke od novosti u zakonskoj regulativi koje su danas stupile na snagu.

Izvor: Media servis

S novom godinom stigle su i dobre vijesti za umirovljenike kojima su se podigle mirovine. resorni ministar Marin Piletić.

“Imat ćemo mogućnost odabrati hoćemo li ostati u obiteljskoj mirovini i koristiti povećanje od 10 posto ili ćemo uzeti svoju osobnu mirovinu i onda još 27 posto od obiteljske mirovine, odnosno od mirovine preminulog partnera‘‘.

Dobre vijesti stigle su i radnicima koji rade za minimalnu plaću koja je od sada povećana. Premijer Andrej Plenković:

“Povećanje minimalne plaće koja je bila neto 3750 u ovoj godini na 4220 kuna od 1. siječnja i to znači da će biti bruto 700 eura.”

Na snagu je stupio i novi Zakon o radu kojeg je predstavio ministar Piletić.

“Zakon predviđa uvođenje obveze postojanja objektivnog razloga koji opravdava sklapanje svakog Ugovora na određeno vrijeme kako uzastopnog, tako i onog prvog na najduže tri godine. Propisuje se novo pravo na dopust pet dana godišnje za skrb o članu obitelji ili kućanstva.”

Na snagu stupa i novi Zakon o trgovini gdje se uređuje 16 radnih nedjelja u godini i plaćanje rada nedjeljom o kojem je premijer Andrej Plenković rekao:

“Kako bismo onima koji rade nedjeljom omogućili da za to budu adekvatnije nagrađeni i plaćeni u Zakonu o radu povećavamo iznos cijena rada na 50 posto više nego što je to nekim drugim danom.”

Kako raste minimalna plaća tako će rasti i davanja državi od strane onih najuspješnijih poslodavaca. Stupio je na snagu Zakon o ekstra profitu prema kojem kompanije s prihodima u prošloj godini većim od 300 milijuna moraju plaćati državi 33 posto, no samo na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek. O zakonu ministar financija Marko Primorac je rekao:

“Intencija ovog Zakona je upravo preraspodijeliti teret krize na način da oni koji su gospodarski snažniji pomažu onima koji nisu gospodarski snažniji odnosno onima kojima je pomoć potrebna i onima čija je egzistencija ugrožena. Cilj nije preraspodijeliti ovu dobit, odnosno prihode prema poduzećima koji su imali slabiju dobit, nego prema kućanstvima i osobama koja su ugrožena.”

Očekuje nas i reforma zdravstvenog sustava o kojoj je resorni ministar Vili Beroš rekao.

“Jačanje javnog zdravstvenog sustava, zaokret prema preventivi ranom otkrivanju bolesti, jačanje primarne zdravstvene zaštite uz reorganizaciju bolničke zdravstvene zaštite i ulaganje u ljudske resurse. Nadalje, stavljanje fokusa na kvalitetu u zdravstvu i s time u vezi mjerenje ishoda liječenja te na posljetku postizanje financijske održivosti zdravstvenog sustava.”

Promjene će osjetiti i osnovnoškolci kojima je Vlada osigurala besplatan topli obrok u školama.