RUŽNA TRAKAVICA: Ni dvije godine od smrti Bandića ne zna se sudbina spomenika

Gotovo ništa u nas ne može bez afera i trakavica, pa tako i nečija smrt, ovaj put Milana Bandića, najdugovječnijeg gradonačelnika Zagreba.

Eto skoro će dvije godine kako je 28. veljače 2021. godine preminuo gradonačelnik Bandić, a tri dana poslije, uz svu potrebnu dokumentaciju je pokopan na Mirogoju.

Cijeli problem nastao je zbog toga što se grobno mjesto pokojnog gradonačelnika Milana Bandića ne nalazi u sklopu grobnog polja.

Dva grobna mjesta na polju 112A zelena su površina, Mirogoj je zaštićeno kulturno dobro, a bez obzira na to, obitelj i prijatelji tvrde – gradnja spomenika bila je odobrena.

Foto: Facebook

“Ono što znamo da je prof. Hržić, koji je autor idejnog riješenja uređenja grobnice Bandića bio neformalno prije više od pola godine, skoro prije godinu dana u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba. Odnio je nekoliko rješenja. Tamo mu je rečeno od svih tih rješenja, nama je prihvatljivo jedno”, rekao je Ivica Lovrić, dugogodišnji suradnik Milana Bandića.

Bandićev dugogodišnji prijatelj i suradnik kaže još uvijek se čeka mišljenje Ministarstva kulture. Oni u pisanom odgovoru Dnevniku Nove TV poručuju da su obavili inspekcijski nadzor, da je sve čisto te lopticu ponovno prebacuju na Grad Zagreb.

Da institucije odrade svoj posao čeka i Bandićeva supruga. “Ne mogu se pomiriti s tim…”, poručuje. I premještanje lijesa jedno je od mogućih rješenja kako bi se do spomenika moglo doći. Sada je očito odluka na Gradu Zagrebu.