RUSKI ZNANSTVENICI PROTIV PUTINA: Ukrajina je nama bliska zemlja – odgovornost za rat je na Rusiji

“Mi, ruski znanstvenici i znanstveni novinari, izražavamo snažan prosvjed protiv neprijateljstava koja su pokrenule oružane snage naše zemlje na teritoriju Ukrajine”, stoji u pismu ruskih znanstvenika.

Dosad ga  je potpisalo 4750 ruskih znanstvenika, intelektualaca, novinara i akademika. Među njima je više članova Ruske akademije znanosti te dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2010. godine Konstantin Novoselov.

U nastavku pismo donosimo u cijelosti:

“Ovaj kobni korak dovodi do golemih ljudskih gubitaka i podriva temelje postojećeg sustava međunarodne sigurnosti. Odgovornost za pokretanje novog rata u Europi u potpunosti leži na Rusiji.

Nema racionalnog opravdanja za ovaj rat. Pokušaji da se situacija u Donbasu iskoristi kao izgovor za pokretanje vojne operacije ne ulijevaju nikakvo povjerenje. Jasno je da Ukrajina ne predstavlja prijetnju sigurnosti naše zemlje. Rat protiv Ukrajine je nepravedan i potpuno besmislen.

Ukrajina je bila i ostala nama bliska zemlja. Mnogi od nas imaju rodbinu, prijatelje i znanstvene kolege koji žive u Ukrajini. Naši očevi, djedovi i pradjedovi zajedno su se borili protiv nacizma. Pokretanje rata zbog geopolitičkih ambicija vodstva Ruske Federacije, vođeno sumnjivim historiozofskim fantazijama, cinična je izdaja njihovih sjećanja.

Poštujemo ukrajinsku državnost koja počiva na istinski funkcionalnim demokratskim institucijama. S razumijevanjem prihvaćamo europski izbor naših susjeda. Uvjereni smo da se svi problemi u odnosima naših zemalja mogu riješiti mirnim putem.

Pokrenuvši rat, Rusija se osudila na međunarodnu izolaciju, na poziciju zemlje izopćenika. To znači da mi, znanstvenici, više nećemo moći normalno obavljati svoj posao. Napokon, provođenje znanstvenih istraživanja nezamislivo je bez pune suradnje s kolegama iz drugih zemalja. Izolacija Rusije od svijeta znači daljnju kulturnu i tehnološku degradaciju naše zemlje i potpuno odsustvo pozitivnih izgleda. Rat s Ukrajinom je iskorak ni u što.

Gorko nam je shvaćanje da je naša zemlja, koja je dala odlučujući doprinos pobjedi nad nacizmom, sada postala pokretač novog rata na europskom kontinentu. Zahtijevamo hitno zaustavljanje svih vojnih operacija usmjerenih protiv Ukrajine. Zahtijevamo poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ukrajinske države. Tražimo mir za naše zemlje. Bavimo se znanošću, a ne ratom!”, stoji u otvorenom pismu, prenosi Index.