RUSKI “RAT” PLINOM: Moskva čini sve da ova zima bude najteža za europske zemlje

Zbog rata u Ukrajini opet je došlo do problema s isporukom ruskom plina. Istovremeno, ukrajinske žitarice ponovno bi trebale u opticaj. Stanje na terenu – nepromijenjeno.

iZVOR: mEDIA SERVIS

Stanje u Ukrajini se ne smiruje niti 154. dana rata. Ukrajinske snage pogodile su strateški važan most u okupiranom Hersonu – most Antonivski koji prelazi preko rijeke Dnjepar. Riječ je o jednoj od glavnih ruta za opskrbu Hersona na kojoj je došlo do 18 detonacija, a ruska proturaketna protuzračna obrana očito nije uspjela presresti udare. “Most nije uništen, popravit ćemo ga”, uzvratili su separatisti. Rusko Ministarstvo obrane javlja kako su njihove snage uništile osam ukrajinskih skladišta oružja u Mikolajivu i Donjecku. Glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov:

“Ruske oružane snage nastavljaju svoju specijalnu operaciju u Ukrajini. Prema provjerenim informacijama, 24. srpnja, kao rezultat udara ruskih zračnih snaga na skladište Liubymivka u regiji Dnjipar uništeno je više od 100 projektila HIMARS američke proizvodnje. Neutralizirano je više od 120 vojnika koji su čuvali skladište, kao i strani plaćenici i tehničko osoblje. Deset projektila presretnuto je iznad Antonivka i Brylivkau regiji Herson i iznad Hersona.”

S druge strane, ne prestaju niti ruski napadi na istok Ukrajine, a na meti je ponovno crnomorska luka Odesa koja se našla pod raketnim napadima, ali i Donjeck i Harkiv. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski:

“Okupatori su ponovno pogodili područje Odese, ponovno gađajući projektilima obične kuće. Projektili dizajnirani za uništavanje ratnih brodova i drugih značajnih ciljeva. Upravo takvim teškim naoružanjem ruska vojska uništava obični privatni sektor u blizini mora. Tu se živjelo i odmaralo. I sigurno ćemo uzvratiti za ovo, bez obzira na laži ruskog Ministarstva obrane o takvim udarima.”

Ponovno je smanjen protok ruskog plina u Njemačku kroz plinovod Sjeverni tok 1. Naime, Gazprom je dodatno smanjio kapacitet plinovoda koji osigurava više od trećine ruskog izvoza plina u Europsku uniju. Jučer je, podsjetimo, na izvanrednom sastanku europskih ministara energetike usuglašen hitni plan o smanjenju potrošnje plina tijekom zime za 15 posto. Zelenski je takvu odluku pozdravio te pritom pozvao Uniju da uvede nove sankcije Rusiji:

“Konkretno, današnja vijest o još jednom izazvanom povećanju cijene plina na europskom tržištu iznad 2000 dolara za 1000 kubičnih metara već je dovoljan razlog za proširenje sankcija protiv Rusije. Jer svima je jasno da se radi o smišljenom cjenovnom teroru Rusije prema Europi. Moskva preko Gazproma čini sve da ova zima bude najteža za europske zemlje. Na teror je potrebno odgovoriti – sankcijama.”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan trebao bi se 5. kolovoza sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju. Odluka dolazi nakon što je imao veliku ulogu u postizanju sporazuma Rusije i Ukrajine u Istanbulu kojim se dopušta nastavak izvoza ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. Danas bi u Istanbulu trebalo biti otvoreno Sjedište za nadzor izvoza ukrajinskih žitarica.

Prema riječima visokog turskog dužnosnika prvi će brod vjerojatno isploviti iz crnomorskih luka za nekoliko dana.