RUSKI ODGOVOR EUROPI: Naša nafta će uvijek imati kupce

Europska unija dogovorila je ograničavanje cijene ruske nafte, a Rusija spremno odgovara da će njihova nafta uvijek imati kupca.

Izvor: Media servis

Na ratištu i dalje traju borbe, unatoč kojim Ukrajinci nastoje povratiti normalan život.

Članice Europske unije dogovorile su ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, u skladu s prijedlogom G7. Ograničenje cijena ima tri cilja koja je navela predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen:

”Prvi je jačanje učinka naših sankcija, drugi je dodatno umanjivanje prihoda Rusije i treći, istovremeno će stabilizirati globalno tržište jer dopušta da se nekom ruskom morskom naftom trguje brokerskim transporterima od strane operatera iz EU u treće zemlje”.

Dodajmo kako embargo EU na rusku sirovu naftu stupa na snagu 5. prosinca. Pisanim putem sporazum još trebaju do petka odobriti sve vlade EU. Sjedinjene američke države kažu kako će se embargom presjeći glavni izvor Putinovih prihoda. “Zemlje s niskim dohotkom na koje su visoke cijene energije snažno utjecale imat će velike koristi od ovog ograničenja”, rekla je američka ministrica financija Janet Yellen. Kao odgovor na embargo, Rusija poručuje da neće prodavati naftu zemljama koje su pristale na ograničenje te da će ruska nafta pronaći svoje kupce.

I dok se Zapad ograničenjima i sankcijama nastoji usprotiviti Rusiji, na bojištu i dalje ne prestaju sukobi i granatiranja. Područje Zaporižja i noćas su pogodile dvije ruske rakete. Tijekom rata, Ukrajina i Rusija organizirale su niz razmjena zarobljenika, a u posljednjoj, prije dva dana, zaraćene zemlje razmijenile su 50 vojnika. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ističe da neće stati dok ne oslobode i posljednjeg Ukrajinca.

”Dosad je oslobođena 1331 osoba. Nećemo ostaviti nijednog Ukrajinca u ruskim zatvorima i kampovima. Sjetit ćemo se svakoga. Doći će dan kada ćemo ih dočekati slobodni”.

​Zelenski spominje i kako se u oslobođene dijelove Ukrajine vraća normalan život pa se tako u Hersonu odvijaju popravci na energetskoj infrastrukturi, kao i povratak normalnom funkcioniranju obrazovnim, medicinskim i socijalnim uslugama. Osim toga, iz hersonske oslobođene regije uklonjeno je više od 7000 eksplozivnih naprava, a razminiranje se i dalje nastavlja. Ukrajinske vlasti upozoravaju sve stanovnike koji se vraćaju u područje Hersona da budu izuzetno oprezni.