RUSKE UCJENE NEMAJU KRAJA: Nastavit će pregovore ako Zapad ukine sankcije

Više od dva mjeseca Ukrajinci se bude uz sirene i raketiranja, a smirivanje situacije – nije ni na vidiku. Ruske snage fokusirane su na istok Ukrajine, odnosno regiju Donbas.

Izvor: Media servis

Rusi su poručili kako nastavak mirovnih pregovora ovisi o ukidanju zapadnih sankcija, no Ukrajinci odbacuju takvu mogućnost.

Trupe Vladimira Putina svakodnevno napreduju i potiskuju ukrajinsku vojsku. Najveći prodori su sa sjevera, južno i istočno od Izjuma, gdje se steže obruč oko uporišta ukrajinske vojske u Slovjansku i Kramatorsku u Donjeckoj oblasti.

Ipak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i dalje drži moral svoje nacije te poručuje kako je stanje na terenu u najmanju ruku – izazovno. “Pobjeđujemo okupatore u svim pravcima u kojima žele napredovati. Situacija kod Harkiva je teška, ali naša vojska ima važan taktički uspjeh. U Donbasu, okupatori rade sve ne bi li uništili sav život na tom području. Kontinuirano bombardiranje i napadi na infrastrukturu i stambena područja ukazuju na to da Rusi žele ova područja učiniti nenaseljivima.”

Bliži se i 9. svibnja koji se u Rusiji slavi kao Dan pobjede uz tradicionalnu vojnu paradu. Putin pošto-poto tada želi objaviti barem neku vrstu vojnog uspjeha, stoga ne čudi što njegove trupe žure s osvajanjima teritorijima. Zelenski strahuje zbog toga što čeka Donbas.

‘‘Ako Rusi uspiju u realizaciji svojih planova ili barem dijelom, i dalje imaju dovoljno artiljerije i avijacije da unište cijeli Donbas. Baš kako su uništili Mariupolj – grad koji je nekada bio jedan od najrazvijenijih u regiji, a sada je kao ruski koncentracijski logor usred ruševina‘‘.

Da je situacija u Donbasu uistinu ozbiljna, svjedoči i glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinske vojske Oleksandr Štupun.

“U smjeru Donjecka kako bi sprječio pregrupiranje naših postrojbi, neprijatelj gađa položaj iz topništva minobacača i višecijevnih raketnih sustava duž cijele linije sukoba.”

Za to vrijeme, Ukrajincima pomoć stiže od Europljana. Poljaci šalju tenkove i oklopna vozila, a ne zaostaje ni SAD koji obučava ukrajinske vojnike u Njemačkoj.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby bio je prilično emotivan kada se obraćao javnosti.

“Oko vojske sam dugo vremena. Neki moji prijatelji se nisu vratili iz ratova. Ali teško je. Teško je razlučiti to što Putin govori da je riječ o nacizmu u Ukrajini, branjenju ruskih nacionalnih interesa kad ništa od toga, apsolutno ništa, nije ugroženo zbog ponašanja Ukrajine. Teško je razlučiti tu retoriku od onoga što radi nevinim ljudima tamo.”

​Nekad svakodnevni mirovni pregovori sada su davna prošlost, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je kako je uvjet za njih – ukidanje zapadnih sankcija Rusiji kao i prestanak slanja oružja u Kijev. Za Ukrajinu je takvo što neprihvatljivo.

Zbivanja na istoku Europe ostavljaju neizbrisiv trag na Ukrajincima, ali i ostatku Europe. Prema podacima UNHCR-a, Ukrajinu je od početka ruske invazije napustilo oko 5 i pol milijuna ljudi. Gotovo tri milijuna ušlo ih je u Poljsku, a više od 800.000 u Rumunjsku. U Slovačku je u proteklih malo više od dva mjeseca ušlo njih 370.000.

Kada je riječ o nama, na teritorij Republike Hrvatske ušlo je nešto više od 16 tisuća ljudi.

Može li se pakao rata na istoku Europe smiriti ili će se humanitarna katastrofa u kojoj je sve teže pratiti ljudske žrtve prolongirati u nadolazećim tjednima – po svemu sudeći, ovo potonje je nažalost izglednije.