RUSKE RAKETE PALE NA POLJSKU: Ima mrtvih – poljski premijer sazvao hitan sastanak

Poljski mediji javljaju o padu projektila na teritorij Poljske. U postrojenju za sušenje žitarica u Przewodowu (10 kilometara od granice s Ukrajinom) dogodila se eksplozija. 

Prema podacima vatrogasne službe dvije osobe su poginule. Poljski premijer sazvao je hitan sastanak Odbora za pitanja nacionalne sigurnosti i obrane, javlja HRT.

Poljski politolog, novinar i analitičar Jarosław Wolski piše kako je situacija ozbiljna.

“Nešto‘je palo na Przewodów u četvrti Hrubieszów. Dvije osobe su mrtve. Međutim, krater ukazuje na krstareću raketu koja je možda zalutala”, napisao je Wolski na Twitteru.

“Pojavila se informacija da je premijer Poljske sazvao je hitan sigurnosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Przewodów, poljski grad 100 km od ukrajinskog Lavova. Zabilježene su dvije mrtve osobe”, napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, objavio je glasnogovornik vlade na Twitteru.

Agencija AP, pozivajući se na visokog dužnosnika američke obavještajne službe,javlja da su ruski projektili pogodili farmu u Poljskoj.

Poljski dužnosnik rekao je pak CNN-u da još ništa nije potvrđeno te da je istraga incidenta u tijeku.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da američki ministar obrane analizira informacije prema kojima su dvije ruske rakete pogodile lokaciju u Poljskoj na granici s Ukrajinom.

Američki predsjednik Joe Biden upoznat je s izvješćima koja dolaze iz Poljske i razgovara s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, kažu dužnosnici.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije je razgovarao sa svojim poljskim kolegom Jacekom Siewierom.

“Nemamo u ovom trenutku elemenata kojima bismo potvrdili te informacije”, rekao je glasnogovornik Pentagona, dodajući da se informacije i dalje proučavaju.

NATO kaže da razmatra izvješća da su rakete ili projektili pali u državu članicu Poljsku i da blisko surađuje s poljskim vlastima. “Proučavamo ova izvješća i blisko koordiniramo s našom saveznicom Poljskom”, rekao je dužnosnik NATO-a za CNN.

Rusija je u utorak demantirala da su njezini projektili pogodili Poljsku, nazvavši vijesti o tome namjernom provokacijom, dok su brojne zemlje odmah reagirale nazvavši takvu situaciju novom eskalacijom i potvrdivši da svaki pedalj teritorija NATO-A mora biti branjen.

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je izvješća da su ruski projektili pogodili poljski teritorij, nazvavši ih “namjernom provokacijom čiji je cilj eskalacija stanja”.

U priopćenju se kaže: “Nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice nisu izvršeni ruskim sredstvima za uništenje.”

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je za utorak navečer Vijeće za obranu “kao odgovor na projektil koji je pao na teritorij Poljske”, objavio je njegov glasnogovornik Zoltan Kovacs na Twitteru.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u utorak, nakon što su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, da Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a.