RUSKA RAZARANJA TRAJU: U Kijev dolaze državni tajnik i ministar obrane SAD-a

Točno je dva mjeseca od ruske invazije na Ukrajinu, a napadi se nastavljaju. Najmanje je osam mrtvih i 18 ranjenih u raketnom napadu na Odesu, a poginulo je i tromjesečno dijete.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je konferenciju za novinare u stanici podzemne željeznice u Kijevu.

Rekao je da se ne boji sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako to bude pomoglo u postizanju mira između Rusije i Ukrajine, ali da je Rusiji teško vjerovati.

“Postoji diplomatski put i vojni put. Svaki zdrav čovjek uvijek bi odabrao diplomatski put umjesto vojnog jer time spašava tisuće ili desetke tisuća života.

A kad imate ovakve susjede, onda takav broj može biti i milijun. Rusiji je teško vjerovati. Rusija i povjerenje – dva su suprotna pojma. Jer kad nešto kažu, njihove riječi ne odgovaraju njihovim akcijama.”

Dodao je da će pregovori biti završeni ako posljednji ukrajinski borci u Mariupolju budu ubijeni i da će Rusi biti izvedeni pred sud.

Zelenski je najavio i da danas u Kijev stižu američki državni tajnik Anthony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik tijekom sastanka apelirati da SAD dostavi više teškog naoružanja, za koje je ranije rekao da je od vitalnog značaja za ratne napore Ukrajine.