URŠA RAUKAR: Čitam o svom “fijasku” za govornicom, a ni slova o čemu sam govorila

Saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin imala je malih poteškoća u svom izlaganju u Saboru, jer joj je na trenutke nestao tekst koji je pripremila.

Neki su se mediji odmah odlučili na to reagirati na razne načine, ali su propustili ono najvažnije o čemu je Raukar Gamulin govorila.

A upozorila je na to kako vrlo važan i nagrađivan Dramski program Hrvatskog radija po novom projedlogu pada sa 7 na 4 posto obaveznog emitiranja.

Na Facebooku Ruškar Gamulin piše:

Opet sam tema u javnosti. Čitam po portalima o svom “fijasku” i “nastupu za pamćenje” zbog toga što mi se govor negdje “sakrio” na ekranu.

Da, činjenica je da se govor “izgubio”, činjenica je da sam da ga tražila, činjenica je da sam rekla “onda ništa”, ali je i činjenica da sam ga našla i održala. No, to je propušteno prenijeti. Govorila sam o nedopustivom smanjivanju obaveznog postotka dramskog programa Hrvatskog radija u ugovoru Vlade RH i HRT-a.

Nema propisanih pravila kako treba govore govoriti. Ja se za govore i rasprave spremam, govore pišem i većinom čitam, da budem sto preciznija, jasnija, konciznija, unutar 5 minuta koliko je predviđeno vrijeme slobodnog govora.

Dakle, govor se “izgubio”, to je trajalo 20-tak sekundi, i, našavši ga, nastavila sam i govor održala. A zašto su portali objavili samo tih 20-tak sekundi, a ne i preostalih 4 minute, to zaista ne znam.

Radi li se o površnosti ili zlonamjernosti, ne znam, ali svakako je prekršeno osnovno pravilo novinarstva – prenošenje istinitih, potpunih i provjerenih informacija:-)

Bila bih zahvalna da mediji, uz moj “fijasko”, objave i sadržaj govora koji je slijedio – o novom udaru na Dramski program Hrvatskog radija koji po novom projedlogu pada sa 7% na 4% obaveznog emitiranja i to jedino na 3. programu HR čiji signal se, na žalost, ne čuje na cijelom teritoriju RH.

Program je to koji redovito kupi nagrade na domaćim i svjetskim festivalima, koji je ušao u školski kurikulum i koji donosi dramske izvedbe u sredine gdje kazalista nema. Dramski program HR-a ima slavnu prošlost, uspješnu sadašnjost, a budućnost ovisi o Ministastvu kulture i Vladi RH. Zato molim kolege iz medija da posvete nešto vremena i toj vrlo važnoj temi. Hvala:-)