RUSKA OSVETA: Spaljuju ogromne količine plina, dok Europu čeka neizvjesna zima

Rusko plinsko postrojenje nedaleko finske granice spaljuje ogromne količine plina dok se Europa sprema za energetski neizvjesnu zimu.

Izvor: Media servis

Kako donosi BBC plinsko postrojenje u Rusiji nedaleko Finske granice od početka ljeta spaljuje ogromne količine plina. Prema riječima norveških energetskih analitičara novo LNG postrojenje Portovaya sjeverozapadno od Sankt Petersburga spaljuje plin, koji bi inače izvozili u Njemačku.

Analitičari procjenjuju da dnevno sagori 4,3 milijuna kubičnih metar plina vrijednog oko 10 milijuna dolara. Plamen, koji je vidljiv s velike udaljenosti početkom ljeta primijetili su finski građani, a stručnjaci za satelitske snimke kažu da nisu vidjeli spaljivanje na takvoj razini.

Postrojenje se nalazi blizu kompresorske stanice plinovoda Sjeverni tok 1 kojim plin stiže u Njemačku. I dok je Rusija tijekom ljeta za smanjeni protok krivila nedostavljanje turbine istodobno se spaljuju velike količine plina.

Stručnjake zabrinjava i ogromna količina ugljičnog dioksida i čađe, koju postrojenje stvara spaljivanjem. Unatoč političkim nadmetanjima stručnjaci kažu da bi uzrok mogli biti tehnički problemi i nagomilane količine plina.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!