RUSIJA PUSTILA PLIN EUROPI: Spremna je na širenje rata ukoliko se nastavi naoružavati Ukrajina

Nakon desetodnevne stanke, Rusija je ponovno pokrenula opskrbu plinom Europi. Ukrajinski predsjednik poziva Zapad na zajedništvo, a iz Rusije upozoravaju kako je moguće proširenje rata, ukoliko Zapad nastavi naoružavati Ukrajinu.

Izvor: Media servis

Isporuka plina njemačko-ruskim plinovodom Sjeverni tok 1 nastavljena je nakon desetodnevnih redovitih radova na održavanju. Strahovalo se da bi Moskva mogla odlučiti zaustaviti opskrbu, s obzirom na sankcije EU prema Rusiji. Europska komisija donijela je plan štednje koji bi trebao osigurati sigurnu zimu, u slučaju da dođe do potpune obustave ruskog plina. Predsjednik Volodimir Zelenski odgovor na ruske provokacije i napade vidi u zajedništvu.

“Rusija u Ukrajini testira sve što se može upotrijebiti protiv drugih europskih zemalja. Počelo je s plinskim ratovima, a završilo s punom invazijom, raketnim terorom i spaljenim gradovima Ukrajine. A da se to ne dogodi još nekome, moramo osigurati opipljivu zajedničku pobjedu nad Rusijom u Ukrajini.”

Zelenski nastavlja od Zapada tražiti pomoć u naoružanju. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov kaže kako Rusija ne može dozvoliti da Ukrajina raspolaže oružjem koje stiže sa Zapada, a koje je direktna prijetnja Rusiji. Ukoliko se to nastavi, moguće je da će se ciljevi Rusije proširiti, rekao je Lavrov.

“Naši američki i britanski kolege, uz aktivnu potporu Nijemaca, Poljaka i baltičkih zemalja, stvarno žele od ovog rata napraviti pravi rat i gurnuti Rusiju u rat protiv europskih zemalja.”

Na ukrajinskim bojištima već se gotovo 5 mjeseci i dalje vode teške borbe i zbrajaju žrtve. Najteže je u oblastima Sumi i Dnjipopetrovska, a pod napadima je grad Mykolaiv. Britanski obavještajci javljaju kako se Rusi približavaju drugoj najvećoj ukrajinskoj elektrani Vuhlehirski.