RUSIJA OPTUŽUJE: Izrael i Latvija surađuju s “neonacističkim režimom” u Kijevu

Nastavljaju se borbe u Ukrajini i misteriozne nesreće u Rusiji. Gore skladišta kod Perma i Moskve, troje civila poginulo je u Donjecku.

Izvor: Media servis

Dok se približava značajan datum, 9. svibnja, ne stišavaju se reakcije na izjavu Sergeja Lavrova o Hitleru i Židovima, a ruska sramota novim priopćenjem postala je još veća.

Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova sada pokušava izolirane slučajeve iz Drugog svjetskog rata prikazati kao suradnju Židova s nacistima u Holokaustu i otvoreno optužuje Izrael, ponavljamo Izrael, da podržava neonacistički režim u Kijevu.

Opet je meta Volodimir Zelenski, odnosno proziran pokušaj da se dokaže da njegovo židovsko podrijetlo ne isključuje postojanje nacizma u Ukrajini. Zelenski se obratio prije izlaska novog priopćenja.

“Iza nas je 68. dan samouništenja Rusije. Samouništenja u svakom smislu riječi. Ako je ta zemlja jednom imala nešto što se zove reputacija, sada na dnevnoj bazi čini stvari koje jednostavno nadilaze adekvatnost”.

Ministarstvo predvođeno Lavrovom optužuje i latvijskog predsjednika da skriva SS snage u svojoj zemlji. Ista ta Rusija koja se kao bori protiv nacista jučer je u Odesi ubila 14-godišnjeg dječaka i teško ranila 17-godišnju djevojčicu.

“Zbog tih izjava imamo velik skandal u Izraelu. No, iz Moskve ne čujemo nikakve riječi isprike. Samo tišinu. To znači da se slažu s ministrovim izjavama.”

Nije slučajno da ruske optužbe za nacizam postaju sve glasnije kako se bliži 9. svibanj. Dio zapadnih i američkih dužnosnika smatra kako bi Putin tada mogao specijalnu operaciju nazvati pravim imenom i tako pokrenuti opću mobilizaciju Rusa.

Papa međutim sastao se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kojemu je Putin navodno rekao da će sve završiti 9. svibnja ali papa Franjo dodaje i da mu je patrijarh Kiril u razgovoru 20 minuta opravdavao rat. Bit ćemo pametniji za nekoliko dana, a dotad na gospodarskom planu pak rusko vodstvo kopa sve dublju jamu za svoje zemljake. Stižu nove sankcije, šef europske diplomacije Josep Borell.

“Novi paket sankcija bi utjecao na već uključene dimenzije. Bankarstvo jer bi bilo još ruskih banaka koje bi bile isključene iz SWIFT-a, kao i energentiku. Radimo na tome da pripremimo prijedloge koji će limitirati uvoz energetskih proizvoda iz Rusije, prvenstveno nafte”.

Nastavljaju se misteriozni slučajevi u Rusiji. Gori skladište kod Moskve te vojni objekt u Permu. Rusi se hvale da su u Odesi uništili velike količine stranog oružja, Ukrajinci da su vratili dosta naselja kod Harkiva te da su kod Izjuma nanijeli velike gubitke Rusima.