RUSIJA OPET PRIJETI: Ovaj put otvoreno Finskoj zbog želje da uđe u NATO

U svezi s najavom Finske da želi u NATO, rusko ministarstvo vanjksih poslova je najavilo kako će Rusija biti prisiljena djelovati.

“Ulazak Finske u NATO radikalna je promjena u vanjskoj politici zemlje”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

“Rusija će biti prisiljena poduzeti korake odmazde, kako vojno-tehničke tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje prijetnji njezinoj nacionalnoj sigurnosti.”

“Ni ruska uvjeravanja da nema neprijateljskih namjera prema Finskoj, ni duga povijest dobrosusjedske i obostrano korisne suradnje naših zemalja nisu uvjerili Helsinki u prednosti održavanja politike vojne nesvrstanosti”, navodi se u priopćenju.

Iz ruskog ministarstva ističu da je cilj NATO-a da se nastavi širiti prema ruskim granicama. “Helsinki mora biti svjestan odgovornosti i posljedica takvog poteza.”

Navode i da će ulazak Finske u NATO nanijeti ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima te da će reagirati primjereno.

Podsjetimo, finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u zajedničkoj izjavi u četvrtak su objavili da Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odgađanja.

“Finska mora bez odgađanja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u”, rekli su Niinisto i Marin, kako prenosi N1.

Ovo je velika promjena u politici koju je potaknula ruska invazija Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od uvjerenja koje je desetljećima postojalo da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!