RUSI ŽELE U KIJEV: Odjekuju eksplozije u predgrađu – prijeti konvoj ruskih snaga

U Kijevu se opet čuju sirene za zračne napade, a stanovnici se vraćaju u skloništa nakon dana predaha od policijskog sata.

Lokalni mediji javljaju da je pogođen vojno-radarski komunikacijski centar u području Brovarija, grada koji je pripojen Kijevu i koji se smatra predgrađem glavnog grada.

Gradonačelnik Brovarija kaže da ima ozlijeđenih u napadu, ali nisu poznati detalji. Na administrativnom području Brovarija živi više od 100 tisuća ljudi.

Satelitske snimke snimljene danas pokazuju da su se ruske kopnene snage nastavile približavati glavnom gradu Ukrajine s vojnim konvojem koji se protezao preko 27 kilometara, prenosi Reuters.

Prema privatnoj američkoj tvrtki Maxar Technologies Inc, satelitske slike pokazuju da se konvoj na istočnom rubu zračne luke Antonov, koji sadrži stotine oklopnih vozila, tenkova, tegljenog topništva i vozila logističke potpore, nastavlja kretati prema Kijevu na jugu.

Ruska vojska u ponedjeljak je objavila da su njezine oružane snage pogodile 1146 ukrajinskih vojnih objekata od početka invazije, priopćio je general-bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

Među ciljevima je bilo “31 zapovjedno mjesto i komunikacijski centar, 81 protuzračni raketni sustavi S-300, Buk M-1 i Osa, kao i 75 radarskih stanica. Operativno je taktičko zrakoplovstvo ruskih zračno-svemirskih snaga pogodilo šest kolona oklopnih vozila ukrajinskih oružanih snaga”, dodao je.

Osim toga, uništeno je 311 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 42 zrakoplova i helikoptera (uključujući i na tlu), 51 višecjevni raketni sustav, 147 pješadijskog topništva i minobacača, 263 jedinice specijalnih vojnih vozila, dodao je Konašenkov.

Konašenkov je također rekao da su trupe dalje napredovale u obje promoskovske regije u istočnoj Ukrajini.

“Skupina postrojbi Luganske Narodne Republike tijekom dana nastavila je provoditi ofenzivne operacije u smjeru naselja Kremenoje, krećući se naprijed još 3 kilometra. U proteklom danu jedinice Oružanih snaga Donjecke Narodne Republike napredovale su 16 kilometara i zauzele naselje Zamožnoje”, rekao je Konašenkov.

U posljednja 24 sata još 110 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je položilo oružje, zaključio je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

CNN nije mogao potvrditi niti provjeriti ovu izjavu, a ruska vojska je u prošlosti iznosila netočne tvrdnje o svojim vojnim operacijama.