RUSI UHITILI ČELNIKA NUKLEARKE: Direktora Zaporižja izvukli iz auta i odvezli u nepoznato

Rusi su priveli glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, priopćio je Energoatom, državna tvrtka zadužena za elektranu.

Izvor: Media servis

Ihor Murašov je zvučen iz automobila i s povezom na očima odvezen u nepoznatom smjeru. Elektrana Zaporižja jedna je od žarišnih točaka ruske invazije na Ukrajinu. Murašov “snosi odgovornost za nuklearnu i radijacijsku sigurnost najveće nuklearne elektrane u Europi.

“Izabrali su biti uz svoj narod, uz svoju domovinu, živjeti njezinu sudbinu, pobjeđivati zajedno s njom. S nama je pravda, s nama je Rusija” poručio je Putin.

A nakon što je Putin sinoć službeno objavio aneksiju četiri ukrajinske regije, iz Kijeva stiže vijest da je Ukrajina predala službeni zahtjev za pristupanje NATO savezu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je Putinova odluka o aneksiji najozbiljnija eskalacija sukoba otkako je Moskva napala Ukrajinu u veljači.

“Putin je mobilizirao još stotine tisuća vojnika, neodgovorno zvecka nuklearnim oružjem i sada je nezakonito pripojio više ukrajinskih regija. Ovo je najozbiljnija eskalacija od početka rata.”

“Amerika i njezini saveznici su potpuno spremni braniti svaki centimetar NATO-ova teritorija” poručio je američki predsjednik Joe Biden. Biden se izravno obratio ruskom predsjedniku i uperivši prst u kameru upozorio ga da ne napada NATO-ov teritorij.

“Sjedinjene Države, nikada, nikada, nikada neće priznati ruske zahtjeve za suverenim teritorijem Ukrajine. Takozvani referendum je apsolutna sramota. Rezultati su namješteni u Moskvi.”

“SAD još nisu uočile da je Rusija poduzela bilo kakav potez koji bi upućivao na to da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja”, rekao je i američki državni tajnik Antony Blinken.
“Ova priča o nuklearnom oružju vrhunac je neodgovornosti i to je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno. Vrlo pažljivo gledamo poduzima li Rusija išta što sugerira da razmišljaju o uporabi nuklearnog oružja. Do danas nismo vidjeli da poduzimaju takve radnje.”