RUSI U NAPADU NA ISTOK UKRAJINE: Traže da se ukrajinske snage u Mariupolju predaju

Ne smanjuju se napadi na ukrajinske gradove, osobito na Mariupolj. Ponovno je napadnut i Kijev, a istodobno ruska vojska nastoji zadržati nadzor nad okupiranim dijelovima u Donecku i Luhansku.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će životi ukrajinskih snaga u Mariupolju biti pošteđeni ako od 6 sati po moskovskom vremenu polože oružje. Objavili su da je još oko 3000 ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal. Tvornici moraju napustili do 13 sati po moskovskom vremenu. U protivnom će ih napasti termobaričnim oružjem, javlja HRT.

Dodaje kako su Rusi tijekom noći emitirali poruke o predaju i zajamčili ukrajinskim borcima da će im životi biti pošteđeni ako se predaju. U 5.30 ruske su snage obustavile paljbu oko čeličane, otvorili koridore i očekuju od ukrajinskih boraca da s bijelim zastavama napuste čeličanu.

Rusija je predana tome da prisili Ukrajinu da odustane od euroatlantske orijentacije i da nametne svoju prevlast u regiji čak i nakon što je Moskva svoje vojne operacije usredotočila na istok Ukrajine, objavila je britanska vojna obavještajna služba u nedjelju. Ruske snage nastavljaju premještati vojnu i logističku opremu iz Bjelorusije prema istoku Ukrajine, uključujući i mjesta u blizini Harkiva i Sjeverodonecka, objavilo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru u svom redovitom priopćenju.

Rusko topništvo nastavlja gađati ukrajinske položaje diljem istoka zemlje, gdje Rusija namjerava obnoviti svoju ofenzivu, stoji također u priopćenju. Reuters nije mogao odmah potvrditi točnost izvješća.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zaprijetio je povlačenjem iz mirovnih pregovora s Rusijom ako ruske snage koje opsjedaju grad ubiju ukrajinske borce okružene u lučkom gradu Mariupolju.

“Ono što sada rade… moglo bi zaustaviti svaki oblik pregovora. Tamo ima snaga koje ih apsolutno mrze i mislim da ih neće pustiti žive”, rekao je Zelenskij za ukrajinske medije, govoreći o tome da su mnogi borci opkoljeni u gradu pripadnici Azovske bojne kojom dominiraju nacionalisti čija su desna stajališta već tjednima tema izvještavanja ruskih medija.

Preostali ukrajinski borci utaboreni su u čeličani Azovstal, a Zelenski je potvrdio da su ukrajinske vlasti u kontaktu s njima. Još je jednom odbacio ruske zahtjeve da Ukrajina ustupi svoj teritorij Moskvi te poručio: “Ne trgujemo teritorijima i našim ljudima”.