RUSI TVRDE DA JE MARIUPOLJ PAO: Putin otkazao napad na čeličanu – jamči za živote onih koji se predaju

Nastavlja se granatiranje ukrajinskih gradova. Rusi su zauzeli grad Rubižne i obližnju Kreminu u Luganskoj regiji, a tvrde i da je Mariupolj pod njihovom kontrolom. 

Izvor: Media servis

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu tvrdi da je Rusija zauzela Mariupolj, prenosi agencija Interfax.  Rekao je da se dio ukrajinskih boraca predao.

Prema pisanju Sky Newsa, ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Šojgu na uspješnoj operaciji i naredio da se otkaže napad na čeličanu.

Umjesto toga, želi da i dalje bude sigurno blokirana. No posljednji ukrajinski borci i dalje brane čeličanu Azovstal.

Putin kaže i kako Rusija garantira za živote onih koji napuste postrojenje čeličane i obećava da će biti tretirani s poštovanjem.

Mariupolj – nekad i danas

U međuvremenu, britanski obavještajci objavili su novo izvješće. Navode da ruske snage napreduju s početnih položaja u Donbasu prema Kramatorsku, koji je i dalje meta raketnih napada.

Također, nastavlja se visoka razina ruske zračne aktivnosti pružajući zračnu potporu ruskoj ofenzivi na istoku Ukrajine, te suzbijajući i uništavajući ukrajinsku protuzračnu obranu.

Rusija vjerojatno želi pokazati značajne uspjehe uoči proslave Dana pobjede 9. svibnja. To bi moglo utjecati na to koliko brzo i snažno pokušavaju provesti operacije uoči ovog datuma, stoji u izvješću.