RUSI STRAHUJU OD “PRLJAVE BOMBE”: NATO I SAD – Odbacujemo ove lažne tvrdnje Moskve

Ukrajinski teritorij poprište je novih napada, a najveće bitke vode se kod Hersona i rijeke Dnjepar. Ukrajinci tvrde da je tamo život izgubilo stotinu Čečena, a Vijeće sigurnosti UN-a iza zatvorenih vrata raspravljat će o optužbama Rusije koja “strahuje” od ukrajinske – prljave bombe.

Izvor: Media servis

NATO je odbacio optužbe Kremlja, a sve je komentirao i američki predsjednik.

Ruska agresija ne pokazuje znakove usporavanja. Posljednjih dana iranski dronovi kamikaze više ne čine štetu Kijevu, no Rusi polako, ali sigurno rade veliku štetu ukrajinskog energetskoj infrastrukturi. Hladniji dani su pred vratima, a iako rat bijesni više od 8 mjeseci – morala Ukrajincima ne nedostaje. U prilog tome ide i podrška Europe, ali i ostatka svijeta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se svim akterima koji kontinuirano pomažu njegovoj zemlji, posebno istaknuvši benefite jučerašnjeg Međunarodnog krimskog summita koji se održao u Zagrebu.

“Sigurno ćemo osloboditi Krim. Vratit ćemo ovaj dio naše zemlje ne samo u ukrajinski, nego i u europski prostor. Sada se to još jednom potvrdilo. I zahvalan sam svim našim partnerima – gotovo 50 država i međunarodnih organizacija – koji pomažu u parlamentarnom formatu. Posebno sam zahvalan Hrvatskoj na gostoprimstvu prema našoj Krimskoj platformi.”

No na bojištu je i dalje neizvjesno. Bitke se vode kod grada Hersona. Prema njihovim tvrdnjama tamo je došlo i do masovnog stradanja trupa čečenskog vođe Ramzana Kadirova. Navodno su na društvenim mrežama otkrili svoju lokaciju što su Ukrajinci iskoristili, ali njihova smrt još nije potvrđena. A Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će iza zatvorenih vrata o optužbama Rusije koja tvrdi da Ukrajina izrađuje “prljavu bombu”, što Kijev i Zapad opovrgavaju.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da Moskva želi “izazvati aktivan odgovor međunarodne zajednice”. Za to vrijeme užarena je slušalica ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. Nakon niza zemalja, danas je zvao Kinu i Indiju ne bi li s njima prokomentirao rusku zabrinutost. Sve je prokomentirao i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg.

“Saveznici iz NATO-a odbacuju ovu očito lažnu tvrdnju. Rusija često optužuje druge za ono što sama planira napraviti. Vidjeli smo to i ranije, od Sirije do Ukrajine. Rusija ovo ne smije koristiti kao izgovor za eskalaciju rata. Svijet pozorno gleda.”Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost potezima Kremlja:”Rusija bi učinila nevjerojatno ozbiljnu pogrešku korištenjem taktičkog nuklearnog oružja. Zasad nema jamstava da se radi o tzv. operaciji pod lažnom zastavom, ali to bi bila ozbiljna, ozbiljna pogreška.”