RUSI RAZORILI I PREUZELI MARIUPOLJ: Ukrajina treba ukrajinske heroje žive! – poručio Zelenski

Rat ne jenjava. Rusi i dalje uništavaju ukrajinske gradove. Prelijepi grad, luka Mariupolj više kao i da ne postoji, a radi se na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Izvor: Media servis/Redakcija

Evakuacija je vjerojatno označila kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka tisuća ljudi, tvrdi Ukrajina.

Ukrajina je prepustila kontrolu nad gradom Rusiji nakon 82 dana žestokih borbi i bombardiranja.

Stanje je teško, no ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nada se kako će životi boraca iz Mariupolja – ipak biti spašeni.

“Među njima ima ozbiljno ranjenih, kojima se pruža medicinska pomoć. Želim naglasiti: Ukrajina treba ukrajinske heroje žive! To je naš princip.

Mislim da svaka normalna osoba razumije ove riječi. Da bi vratili dečke doma, posao se nastavlja. Treba nam pažljivost i vrijeme.”

“Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoju borbenu zadaću”, navodi se u priopćenju Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

“Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima postrojbi stacioniranih u Azovstalju da spase živote ljudstva…Branitelji Mariupolja su heroji našeg vremena”, dodaje se.