RUSI NASTAVILI GRANATIRANJE: Pribjegavaju teroru, jer ne mogu na bojnom polju – poručuje Zelenski

Nakon silovitih ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajina je objavila da prestaje izvoziti struju u Europsku uniju kako bi stabilizirala vlastiti energetski sustav.

Izvor: Media servis

Ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko rekao je da je riječ o najvećem napadu na energetski sustav od početka rata. Eksplozije na Zaporižje zabilježene su i tijekom noći.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski telefonski je razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Glavna tema bila je protuzračna obrana. Biden je poručio da će Sjedinjene Američke Države nabaviti napredne sustave protuzračne obrane. Pentagon je, naime, 27. rujna rekao da će započeti s isporukom naprednog raketnog sustava zemlja-zrak tijekom sljedeća dva mjeseca. “Trenutno je to prioritet broj 1 u našoj obrambenoj suradnji”, rekao je Zelenski i dodao da ih Rusija ne može uplašiti.

“Ukrajina se ne može zaustaviti. Još više smo uvjereni da se teroristi moraju neutralizirati. Sada okupatori nisu sposobni da nam se suprotstave već na bojnom polju, zato i pribjegavaju ovom teroru pa ćemo mi bojno polje učiniti još mučnijim za neprijatelja.”

Reagirala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručivši kako je zajedništvo sada – bitnije nego ikad.

“Šokirana sam i užasnuta ovim napadom na Kijev i ostale ukrajinske gradove. Rusije je još jednom svijetu pokazala što predstavlja, a to je teror i brutalnost. Oni koji su odgovorni moraju odgovarati. Oplakujemo žrtve i izražavam sućut ukrajinskim prijateljima. Znam da se Ukrajinci neće prestrašiti i oni znaju da stojimo uz njih koliko god bude potrebno.”

Dodajmo da će čelnici zemalja skupine G7 danas raspravljati o najnovijim ruskim napadima, a video-vezom će sudjelovati i ukrajinski predsjednik. Ministri obrane zemalja članica NATO-a sutra će se sastati u Bruxellesu, a na dnevnom redu je podrška Ukrajini.