RUSI NAPADAJU I RAZARAJU: Štete u Ukrajini do sada 60 milijardi dolara

Gotovo dva mjeseca od početka rata u Ukrajini još traje otpor ukrajinskih snaga u Mariupolju, dok ruske postrojbe polako osvajaju Donbas.

Izvor: Media servis

Rat u Ukrajini nastavljen je žestokim borbama u regiji Donbas. Iz Mariupolja ruska strana, posebno njeni čečennski borci, javljaju da je grad pao. Ruski predsjednik Vladimir Putin je naraedio da se ne juriša na tvornicu, ali da nitko ne smije izaći. Iz čeličane Azovstalj javio se jedan od zapovjednika kontroverznog bataljuna Azov Svjatoslav Palmar

“Sve zgrade na području Azovstalja su praktički razorene. Bacaju teške bombe za uništavanje bunkera koje uzrokuju veliko razaranje. U bunkerima su mrtvi i ranjeni.

Neki civili zarobljeni su pod ruševinama. U kontaktu smo s onim civilima do kojih možemo doći. Znamo da je u jednom podrumu tromjesečno dijete. Kažem da je Mariupolj Ukrajinski dok smo mi ovdje. ”

Ukrajinske vlasti rekle su da je ruska vojska osvojila 42 sela u borbama u Donbasu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u poruci je izjavio da je Rusija odbila uskršnje primirje. Upozorio je građane okupiranih područja u Hersonu u Zaporožju na pokušaj falsificiranja referenduma od strane ruskih okupacijskih snaga, kojim bi se odvojili od Ukrajine te da ne daju svoje podatke.

I dok Amerikanci šalju još oružja vrijednog 800 milijuna dolara, Svjetska banka rekla je da je šteta od invazije u Ukrajini do sada ugrubo 60 milijardi dolara, dok Zelenski poručuje da njegovoj zemlji treba 7 milijardi doilara mjesečno kako bi funkcionirala. SAD su za sljedeći tjedan u Njemačkoj najavile sastanak sa saveznicima vezan uz obranu Ukrajine.