RUSI IH OSUDILI NA SMRT: Britanci i Marokanac zarobljeni u Mariupolju – bit će strijeljani

Dva Britanca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini proglašeni su krivima i osuđeni na smrt na sudu u Donjecku, teritoriju koji drže proruski pobunjenici.

Sve su to bivši borci ukrajinske vojske koje su ruske snage sredinom travnja zarobile u Mariupolju.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je duboko zabrinuta zbog smrtnih kazni izrečenih Britancima Aidenu Aslinu (28) i Shaunu Pinneru (48), zarobljenima dok su se borili za Ukrajinu”, priopćio je Downing Street.

Glasnogovornik Borisa Johnsona je rekao: “Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebali biti iskorištavani u političke svrhe”.

“Znate da, prema Ženevskoj konvenciji, ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet boraca i ne bi trebali biti procesuirani zbog sudjelovanja u neprijateljstvima.

Dakle, nastavit ćemo surađivati s ukrajinskim vlastima kako bismo pokušali osigurati oslobađanje svih britanskih državljana koji su služili u ukrajinskim oružanim snagama i koji se drže kao ratni zarobljenici”, dodao je, a prenosi Sky News.

Ruska prorežimska agencija RIA Novosti javlja kako će, danas osuđeni Britanci i Marokanac “u skladu sa zakonima Narodne republike Donjeck biti strijeljani”.

Imaju mjesec dana za žalbu.