RUSI I DALJE RAZARAJU: Gađaju i Kijev dok se očekuje nastavak pregovora

Održan je još jedan krug pregovora Ukrajine i Rusije, a novi razgovori očekuju se danas.

Izvor: Media servis

“Stavovi Rusije i Ukrajine u mirovnim pregovorima zvuče realnije, ali je potrebno više vremena”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Poručio je kako se Ukrajina mora pomiriti s tim da neće ući u NATO te da rusku invaziju moraju zaustaviti sami.

“Jasno je da Ukrajina nije članica NATO-a, shvaćamo to, normalni smo ljudi. Godinama smo slušali o navodno otvorenim vratima. Nećemo ući u NATO i to se mora znati.”

Njemački kancelar Olaf Scholz je ponovno isključio mogućnost vojne intervencije NATO-a u ratu u Ukrajini.

“Slažem se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i ostalim saveznicima da ne smije biti oružanog sukoba između NATO-a i Rusije. Nitko to ne može htjeti”, rekao je Scholz na gospodarskom skupu lista Die Welt u Berlinu.

Dodajmo kako su premijeri Poljske, Češke i Slovenije Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša jučer posjetili Kijev kako bi pokazali potporu ukrajinskom predsjedniku koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom. U međuvremenu, jutros su se oglasile sirene u nekoliko gradova, Kijevu, Odesi i Dnjipru.

U Kijevu je snazi policijski sat jer je glavni grad Ukrajine i dalje meta žestokih granatiranja – jučer je u zračnim napadima poginulo najmanje pet ljudi.

Najteže je stanje i dalje u Mariupolju u kojemu ruske trupe navodno drže 400 liječnika i pacijenata kao taoce.

Europska unija je dogovorila četvrti krug sankcija protiv Rusije. Novi set europski čelnici nazvali su povijesnim.

Sankcije uključuju zabranu uvoza niza proizvoda od čelika, zabranu novih ulaganja u ruskom energetskom sektoru, s ograničenim iznimkama za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda natrag u EU.

Društvenim mrežama šire se fotografije pogođenog nebodera u Kijevu.